Zuidrand en Scheldeland-Oost starten met opleiding tot StreekKenner

Op 18 juni 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Gemeentebestuur, Patrimonium

De Streekvereniging Zuidrand en het Antwerpse deel van de toeristische regio Scheldeland (Rupelstreek, Klein-Brabant, Willebroek en Zwijndrecht) starten in september een nieuwe opleiding tot StreekKenner. Met het project ‘Gidsen zonder beperking’ ontvangen ze hiervoor van Toerisme Vlaanderen een subsidie van 36 704 euro.

Laagdrempelige opleiding tot streekKenner in 2021

Eind 2020 ontving de Streekvereniging Zuidrand, samen met Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Rupelstreek vzw een subsidie in kader van het impulsprogramma ‘Iedereen verdient Vakantie 2020’ van Toerisme Vlaanderen. Met een laagdrempelige opleiding tot streekKenner wil zij geïnteresseerde vrijwilligers en bestaande gidsen aantrekken.

Eind september gaan beide regio’s alvast van start met de eerste module van de opleiding. In elke regio gaat men dieper in op het streekverhaal in 7 vormingsmomenten, waaronder 2 uitstappen.

Zo komen o.a. het landbouwverleden en de rijke geschiedenis en ambachten aan bod, naargelang de aard van de regio. De deelnemers leren de streek kennen in al haar facetten om later zelf aan de slag te gaan als streekKenner.

Gidsen zonder beperking in 2022

In voorjaar 2022 zullen de twee andere modules plaatsvinden , waarin de deelnemers handvaten en tips aangereikt krijgen om een rondleiding op maat van de groep aan te bieden.

Met modules rond gidstechnieken voor kinderen, mensen met een fysieke beperking, slechthorenden en slechtzienden, wordt een brede waaier aangeboden om het bestaande aanbod aan rondleidingen in de regio’s uit te breiden en te versterken. Zo kunnen (toekomstige) gidsen voortaan iedereen laten genieten van de toeristische attracties in de regio’s. Voor ieder wat wils.

“Het idee om een opleiding tot streekgids uit te werken bestaat in de Zuidrand al langer’, geeft voorzitter van de Streekvereniging Zuidrand Bart Seldeslachts mee. ‘De Zuidrand is niet erkend als toeristische regio, maar heeft wel veel te bieden. Er bestaan al enkele losse initiatieven om geleide rondleidingen in onze streek aan te bieden, met een sterke uitschieter in Edegem, maar een echte ‘Zuidrand-gids’ bestaat nog niet. Daar willen we met deze opleiding een eerste aanzet toe geven.”

Door zowel te focussen op de inhoud (wat is de Zuidrand / Scheldeland-Oost?) als de vorm (hoe gids ik voor groepen?) kan je zowel als bestaande-, als nieuwe gids of als leergierige inwoner deelnemen aan het hele traject. Inschrijven kan per module.

“Deze opleiding tot StreekKenner komt op het juiste moment. Nu we de moeilijke coronaperiode stilletjes aan kunnen afsluiten is het tijd om vooruit te kijken en opnieuw verder te bouwen aan een mooie toeristische toekomst. De opleiding zal ervoor zorgen dat o.a. onze gidsen en vrijwilligers een kwalitatieve bijscholing kunnen volgen en meer dan ooit klaar zijn om hun kennis en enthousiasme te delen met de bezoekers aan onze prachtige regio Scheldeland”, vult Axel Boen, Voorzitter Toerisme Rupelstreek vzw en Toerisme Scheldeland vzw aan.  

Voor alle informatie over de 1e module van de opleiding kan je terecht op de websites van de partners.

www.dezuidrand.be en www.toerismerupelstreek.be

Streekvereniging Zuidrand

Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband voor cultuur, erfgoed en toerisme tussen zeven gemeenten in de Antwerpse Zuidrand (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), met steun van de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Toerisme Rupelstreek vzw

Toerisme Rupelstreek vzw is een intergemeentelijk samenwerkingsverband ter promotie en ontwikkeling van het toerisme in de Rupelgemeenten (Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Rumst) en het Hombeeks Plateau.

Toerisme Scheldeland vzw

Toerisme Scheldeland is een interbestuurlijk samenwerkingsverband tussen Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de steden, de gemeenten en de lokale VVV’s uit de regio, Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland vzw en Toerisme Rupelstreek vzw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is