N-VA Kontich-Waarloos vraagt fraudeonderzoek naar buitenlandse bezittingen

Op 19 april 2021, over deze onderwerpen: Afdelingswerking, Gemeentebestuur, Gemeenteraad, OCMW, Verkiezingen, Verkiezingen 2018

Op de gemeenteraad van 19/04/2021 diende het schepencollege een voorstel in om in te gaan op een nieuwe raamovereenkomst die het makkelijker maakt voor sociale verhuurders om onderzoek te doen naar buitenlandse eigendommen van sociale verhuurders.

Schepen van Wonen Cindy Vanbaeden: “Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig gecontroleerd worden gebeuren, maar voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo makkelijk.”

Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) heeft daarom een raamovereenkomst met een pool van private onderzoeksbureaus afgesloten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Wie een sociale woning verhuurt zal, zonder administratieve rompslomp, hierop beroep kunnen doen. Om ook de financiële drempels maximaal weg te nemen, voorziet de minister een subsidie voor sociale verhuurders die beroep doen op het raamcontract.

“Niemand kan aanvaarden dat iemand die (meerdere) huizen of percelen bezit, aanspraak kan maken op een sociale woning. Wie al een woning bezit, verliest daardoor zijn recht op een sociale woning. Deze vorm van fraude moet dan ook maximaal worden aangepakt, zowel in binnen- als in buitenland”, aldus fractieleider Guido Daelemans.

Marion De Bock en Herman Verhoeven, bestuursleden van de Sociale Huisvestingsmaatschappij, vullen aan: “De gemeenteraad heeft de warme oproep unaniem goedgekeurd voor Kontich, wij zullen dan ook met veel overtuiging dit voorstel op de agenda zetten!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is