Gemeente Kontich investeert fors zonder belastingen te verhogen!

Het meerjarenplan 2020 – 2025 van  het Kontichse schepencollege (N-VA & Open Vld) oogt erg ambitieus. De komende vijf jaren wordt er meer dan 20 miljoen EUR geïnvesteerd, terwijl de belastingdruk voor de Kontichnaar niet zal stijgen.

Met een investeringsenveloppe van meer dan 10 miljoen EUR is het zwaartepunt van de investeringen gelegen in de heraanleg van straten, pleinen, fiets- en voetpaden. Zo zullen onder andere het Stationsplein en het Sint-Jansplein heraangelegd worden en mikt het gemeentebestuur op de creatie van bijkomende parkings in het centrum van de gemeente. Op die manier zullen er tegen het einde van 2020 alvast 82 extra parkeerplaatsen aangelegd worden op het einde van de Molenstraat, terwijl het gemeentebestuur ook de verwerving van de site van het Vredegerecht bekijkt om er extra parkeergelegenheid voor de bezoekers van onze lokale middenstand te creëren.

Het gemeentebestuur maakte intussen ook reeds werk van de aankoop van strategische opportuniteiten zoals de Mina Telghuissite (1,375 miljoen EUR) en 1,3 hectare projectgrond in Waarloos (960.000 EUR). In het gebouw van de Mina Telghuissite wordt o.a. een nieuwe kinderopvang voorzien, terwijl het Altenapark door de aankoop met 1,5 hectare vergroot wordt. Met de verwerving van de gronden in Waarloos komt het gemeentebestuur tegemoet aan de noden van diverse verenigingen, de dorpsraad en de inwoners van Waarloos.


Sportcomplex De Nachtegaal komt tijdens de komende legislatuur ook aan de beurt. Zo zal in 2020 gestart worden met de vernieuwing van het dak van de sporthal en het zwembad, terwijl ook de kleedkamers van de sporthal een grondige facelift zullen ondergaan.


“Naast deze grotere investeringsdossiers staan er nog tal van andere zaken op de planning: een overkapping op de begraafplaats, vernieuwingen van de speelterreinen, de aankoop van ANPR-camera’s, de opstart van een cohousingproject in Kontich-Kazerne,… terwijl we ook volop ons rijke verenigingsleven en de welzijnszorg blijven ondersteunen. Vooral de strijd tegen de kinderarmoede springt daarbij specifiek in het oog”, aldus Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA).  

“Het recept van dit sterke investeringsritme is het jaarlijkse overschot op het exploitatiebudget van de gemeente. In die zin is het absoluut zaak om de overheidsuitgaven (verzekeringspolissen, leverancierscontracten,…) continu tegen het licht te durven houden. We houden de lage schuldgraad van onze gemeente aan én kijken er op toe dat de belastingdruk voor de Kontichnaar – in tegenstelling tot diverse buurgemeenten - niet stijgt. De enige belastingen die wél licht verhoogd worden zijn enkele kleinere, ‘ontradende’ belastingen: wie bijvoorbeeld een nachtwinkel wenst te openen zal daar meer voor betalen én een perimeter in acht moeten nemen zodat er geen wildgroei ontstaat”, aldus Schepen van Financiën Wim Claes (Open Vld).   

De gemeente onderzoekt de komende maanden de piste om over te schakelen van gemeentelijke huisvuilzakken naar het Diftar-systeem, waarbij het huisvuil aangeboden dient te worden met een persoonlijke afvalcontainer. In het licht van deze beslissing zal ook de toekomst van de huidige gemeentelijke milieubelasting (een jaarlijkse, forfaitaire belasting van 45 EUR per gezin) bekeken worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is