Aftrap Tiendaagse Geestelijke Gezondheid in Kontich

Op 1 oktober 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Gemeentebestuur, Jeugd, Middenstand, OCMW

Vandaag trapt het lokaal bestuur Kontich de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid af. Met dit initiatief wil het bestuur het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker zetten en de noodzaak van sociale verbondenheid daarbij benadrukken. Immers in deze bijzondere en verwarrende tijden, is het belangrijk om zorg te dragen voor elkaar én om te zorgen voor veerkracht. Daarom onderneemt het bestuur van 1 tot en met 10 oktober onder de slogan ‘samen veerkrachtig’ een aantal sensibiliseringsacties zoals onder meer het aanbrengen van geestelijke gezondheidsspreuken in het straatbeeld.

Hier en daar duiken ze stilaan op. Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en treffende quotes op de ramen van huizen, winkels en organisaties met als bedoeling om de inwoners even te doen stilstaan bij hun geestelijke gezondheid. In het totaal zijn het er maar liefst 100. Van sprekende affiches tot prachtige spreuken in krijtstift. De inwoners van Kontich reageerden massaal op de oproep om hun raam te versieren met een geestelijke gezondheidsspreuk. Tal van enthousiaste kunstenaars boden spontaan hun medewerking aan en toverden de afgelopen weken de mooiste spreuken tevoorschijn. Vanaf 1 oktober zijn alle spreuken te bewonderen aan de hand van een heuse spreukenwandeling doorheen de gehele gemeente.

Voor Schepen van Welzijn Cindy Vanbaeden bestaat er geen twijfel over dat het thema leeft in Kontich: “De cijfers spreken boekdelen. Eén op vier mensen in Vlaanderen krijgt in de loop van zijn leven te maken met psychische problemen. Bijna 60 % daarvan krijgt geen gepaste hulp. Dat is bijna twee op drie mensen. Eén van de oorzaken hiervan is de taboe die er rust op alles wat met psychische kwetsbaarheid te maken heeft. Ook de invloed van het coronavirus op onze geestelijke gezondheid is enorm. Het virus heeft ons leven serieus op zijn kop gezet. ‘Samen veerkrachtig’ zijn, is dus de boodschap. Een initiatief zoals deze tiendaagse komt dan ook als geroepen en kon meteen op veel steun rekenen van onze inwoners. Een dikke pluim voor iedereen die zijn steun heeft verleend en in het bijzonder voor onze collega Hilde Van den bergh die haar ziel heeft gestoken in dit project”.

Dat de tiendaagse op veel bijval kon rekenen uit verschillende hoeken, blijkt ook uit de meter van het project. Inwoner en actrice Tatyana Beloy moest niet lang nadenken toen zij werd gevraagd om het meterschap op zich te nemen. Ze vertelt “ Ik ben blij dat ik werd gevraagd om meter te zijn. Geestelijke gezondheid is belangrijk, en ook taboe. Sommige mensen hebben een zichtbare handicap. Maar ook veel mensen lopen rond met psychische problemen, die niemand ziet. Er is absoluut niets mis met ‘je niet goed voelen’. Maar het is belangrijk dat je niet wacht om hulp te zoeken tot er iets misloopt. Probeer dat te voorkomen. Uit eigen ervaring weet ik dat het helpt om te gaan praten met een neutraal iemand.”

Kaat Van Laer, grafisch ontwerper en creatieve geest achter ‘t Schoonschrift vult aan: “Ik stak graag als raamschilder mijn schouders mee onder dit project. Ik vind het namelijk belangrijk om geestelijke gezondheidszorg onder de aandacht te brengen omdat ik denk dat iedereen hier vroeg of laat wel eens mee geconfronteerd wordt. Er zou geen taboe rond mogen hangen. Het zou bespreekbaar moeten worden. Dat maakt de stap om hulp te zoeken gemakkelijker, voor jezelf of voor iemand in je omgeving. Iedere mens maakt zoveel mee in zijn leven. Het is niet abnormaal dat je met sommige dingen geen uitweg meer vindt in je hoofd. Er zouden dan geen drempels mogen zijn om externe hulp te zoeken.”

Meer informatie over dit initiatief is terug te vinden op: https://www.kontich.be/tiendaagse-van-de-geestelijke-gezondheidszorg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is