Gemeenteraad april 2016

Publieksvragen

De enige publieksvraag komt van een bewoner van de Volderij, en handelt over de slechte waterhuishouding in deze verkaveling. De bewoner wijt dit niet aan het huidige schepencollege, maar richt natuurlijk de vragen wel aan het huidige gemeentebestuur. Schepen Wim Annaert legt eerst het algemeen principe van de wadi’s uit, maar herhaalt dat blijkbaar de oorspronkelijke plannen niet (allemaal) terug te vinden zijn of niet gevolgd werden. Hij erkent dus dat de wadi’s oorspronkelijk niet correct aangelegd werden, maar ondertussen werd dit al geremedieerd. Ook de aansluitingen van de gebouwen op de riolering werden ondertussen nagekeken. Zo bleek een tijd terug dat één iemand foutief aangesloten was op de riolering, en dat er dus afvalwater in de overloopvijver terecht kwam, tussen wat normaal enkel regenwater mag zijn. Het is heel recent onderzocht, en gebleken dat gebouw A ook op een foutieve manier werd aangesloten, maar ondertussen is de exacte fout hier gevonden en dit wordt zeer snel geremedieerd.

Agendapunten

Op de gemeenteraad zelf licht schepen Pieter Defoort (N-VA) eerst toe dat de schorsing van het jaarbudget voor 2016 te wijten is aan onverwachte technische opmerkingen. Deze werden rechtgezet en de aangepaste versie wordt dan ook meteen door de gemeenteraad goedgekeurd. Inhoudelijk is er niets aan de begroting veranderd, en praktisch waren er geen bestuurlijke gevolgen van de schorsing.

De oppositie geeft aan dat een aantal documenten soms niet duidelijk gepubliceerd of doorgestuurd wordt. Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) geeft aan dat de digitalisering van al dit materiaal momenteel doorgevoerd wordt en dat dit in het najaar van 2016 in gebruik zal genomen worden. De burgemeester excuseert zich voor eventueel ongemak bij de oppositie.

Qua ruimtelijke ordening zijn er twee dossiers die unaniem goedgekeurd worden zonder debat, nl. de gunningswijze voor de werken aan de oude spoorwegberm enerzijds en het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de “Zandbergen” anderzijds. Dit laatste beschrijft de bestemmingen voor de site van tennisclub Beerschot aan de Groeningenlei, en het vrijwaren van groen en natuur “achter” deze site en naast de E19, waar o.a. wandelpaden, mountainbikeparcours, enz. zullen komen.

De volmacht voor het schepencollege om LED-verlichting te laten plaatsen tijdens de werken aan de fietspaden in de Ooststatiestraat (van N1 tot Kauwlei), wordt ook goedgekeurd. De investering komt ideaal uit in combinatie met deze langverwachte werken, en wint zichzelf terug op een zevental jaar.

De gunningswijze voor het vernieuwen van de grasmat van de voetbalclubs FC kontich, VK Scaldis, Veteranen Waarloos wordt ook goedgekeurd, alsook die voor het onderhoud van de velden van dezelfde clubs en voor Riko Hubertus.

Mondelinge vragen

De VB-fractie legt een vraag voor aan het gemeentebestuur over de oprichting van BIN’s (buurtinformatienetwerken). Burgemeester Bart Seldeslachts erkent het engagement om deze mogelijkheid te bekijken. De politiecommissaris is ondertussen bezig om dit concreet uit te werken voor de gemeente Kontich, o.a. gebaseerd op de ervaring in omliggende gemeenten. Dit dossier wordt zo snel mogelijk besproken in een commissie. Dit alles zal uitgevoerd worden, onder voorwaarde dat er voldoende interesse is bij de bevolking. VB-fractieleidster Marleen Van den  Eynde stelt een probleem aangaande kattenmishandeling in de gemeente aan de kaak bij Anja Rens (N-VA) als schepen voor dierenwelzijn. Beide raadsleden nemen dit samen zeker verder op.

De Open-VLD-fractie heeft enkele bedenkingen bij de andere organisatie van het personeelsfeest van de gemeente, die door schepen Anja Rens (N-VA) beantwoord worden.

De SP.A-fractie doet een suggestie om het trambus-project van minister Ben Weyts (N-VA) in overweging te nemen om de park & ride van de E19 te verbinden met Berchem / Antwerpen. Schepen Willem Wevers (N-VA) geeft aan dat dit (voorlopige) tracé hier inderdaad voor in aanmerking komt, en dat hij dit dossier momenteel al opvolgt. De huidige studie houdt wel rekening met een aparte bedding voor dergelijke trambussen.

Toegevoegd punt

De fractie van CD&V heeft, ook via sociale media, een toegevoegd punt geformuleerd aangaande het sinds 2015 ingevoerde, nieuwe subsidiesysteem voor verenigingen. Dit vervangt het systeem waar de onveilige en niet-verzekerde papierophaling een deel van uitmaakte. Het huidige systeem probeert de verenigingen in kwestie meer te motiveren om activiteiten met maatschappelijk belang te organiseren. De CD&V-fractie vraagt om de bedragen op te trekken en om het aantal mogelijke activiteiten om inkomsten te bekomen uit te breiden. 

Als antwoord hierop haalt Willem Wevers (N-VA) eerst aan dat het natuurlijk niet populair is om de subsidies niet te verhogen. Bij het huidige systeem zijn de bedragen globaal gesproken toegenomen. Hij haalt als voorbeeld trouwens de jongerenafdeling van de partij aan die het punt aankaart. Deze ontvangt met het huidige systeem, zonder het vervullen van acties zelfs, bijvoorbeeld 99 % meer subsidie dan in het vorige systeem. Bovendien worden momenteel niet alle acties die door de gemeente aangeboden worden, ingevuld door de verenigingen.

Schepen Wim Annaert (Sander) legt uit dat de gevraagde verhoging van de bedragen niet klopt, want de vergoeding van € 12,50 per drie uur komt in feite overeen met de opbrengst van de vroegere papierslag.

Willem Wevers vult aan dat de reacties op de jeugdraad wel degelijk positief waren, met uitzondering van één vereniging, die in het huidige systeem ironisch genoeg ook beter gesubsidieerd blijkt te zijn. Hij erkent wel dat acties tijdig moeten gecommuniceerd worden naar alle verenigingen toe, en zal dit samen met Wim Annaert zeker opnemen.

De suggestie tenslotte om vooraf toegevoegde punten in de officiële agenda te vermelden, en om deze voor de mondelinge vragen te behandelen, wordt opgenomen naar de toekomst toe, want dit is een terechte opmerking vanuit de oppositie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is