U bent hier
Programma 2024
Wij werken verder af en bouwen verder!
Burgemeester Bart Seldeslachts - Lijsttrekker
Een verantwoord bestuur
Wij houden de gemeentelijke financiën op orde en vereenvoudigen de regelgeving.
De voorbije jaren kregen we allemaal te maken met verschillende opeenvolgende crisissen. Ook voor ons als gemeentebestuur was het een hele opgave om de begroting van onze gemeente in evenwicht te houden. Ondanks de vele uitdagingen blijft Kontich financieel gezond. We blijven met zorg en verantwoordelijkheid de gemeentefinanciën beheren, zoals een goede huisvader.
In dit programma maken we een realistische inschatting van de financiële mogelijkheden voor de volgende bestuursperiode van 2025 tot 2030. Als gemeentebestuur houden we de schulden onder controle zodat we de toekomstige generaties niet belasten met uitgaven die we vandaag maken. We leggen veel meer de nadruk op de kerntaken die we als gemeentebestuur moeten uitvoeren en maken bewuste keuzes in de taken die we willen en kunnen opnemen. We maken daarnaast een onderscheid tussen taken waarvoor we zelf de leiding in handen nemen en taken waarvoor een faciliterende rol kan volstaan. Door de gemeentelijke kerntaken duidelijk af te bakenen, kunnen we blijven streven naar een efficiënte organisatie en is een uitbreiding van het personeelsbestand op korte termijn niet nodig. De verjonging van het personeelsbestand wordt intussen zichtbaar. Eén op drie personeelsleden is momenteel jonger dan 35 jaar. Het lokale bestuur profileert zich verder als aantrekkelijke en flexibele werkgever.
De Kontichse commissiewerking behoort tot één van de beste van Vlaanderen. Onze gemeenteraadsleden krijgen allemaal de kans om diepgaande en technische vragen te stellen, met uitgebreide toelichtingen van het college van burgemeester en schepenen. We streven voortdurend naar verbetering van deze transparante en efficiënte besluitvorming.
We vereenvoudigen de gemeentelijke reglementen zodat bewoners, zelfstandigen en bedrijven gemakkelijker vergunningen of premies kunnen aanvragen. De verouderde regelgeving of regelgeving die niet meer van toepassing is, schrappen we.
Wanneer de hogere overheid eenvoudige regels hanteert, bekijken we of bijkomende lokale regels noodzakelijk of wenselijk zijn. Hiermee verminderen we de ambtelijke overlast en beperken we mensen niet onnodig in hun vrijheid of creativiteit.
De veiligheid van onze inwoners waarborgen, blijft een belangrijke prioriteit. We zetten daarom naast de strijd tegen drugs en inbraak ook actief in op het bestrijden van een nieuwe vorm van misdaad, de cybercriminaliteit. Sinds 2024 bieden we onze inwoners preventieopleidingen aan. Voor de strijd tegen drugs zetten we het HEKLA-ondersteunings-team (HOT) in.
We behouden de aanwezigheid van de politie in het straatbeeld of breiden deze uit wanneer dat noodzakelijk is. De politiediensten zijn vlot bereikbaar in het gemeentehuis van Kontich.
Wanneer personen onnodig overlast voor onze politiediensten veroorzaken, betalen zij een vergoeding (combitaks). Een lokale brandweerpost is essentieel in onze gemeente. We blijven de brandweer maximaal steunen.
We onderzoeken waar we (mobiele) veiligheidscamera’s kunnen inzetten om criminaliteit zoals drugsdealen, sluikstorten en inbraken te voorkomen. Deze camera’s kunnen een ontmoedigend en preventief effect hebben en zullen ook ingezet kunnen worden tegen andere vormen van overlast zoals bommetjes en voetzoekers. Meer openbare verlichting langs trage wegen of in het Gemeentepark kan leiden tot een beter veiligheidsgevoel.
We blijven de bestaande BIN-werkingen stimuleren en breiden deze uit.
We streven naar een eenduidige en gestroomlijnde communicatie van en naar onze inwoners. We ontwikkelen de 2550/2571 app zodat burgers een melding kunnen maken van sluikstort of een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld door een foto van een put in de rijweg. Daarnaast kunnen inwoners eenvoudig informatie terugvinden of een afspraak maken. We blijven de digitale kloof verkleinen, door de reeds voorziene digipunten nog meer kenbaar te maken. De diensten in het gemeentehuis blijven bereikbaar voor wie het wenst. Wie goed digitaal mee kan, kan al heel wat zaken online inkijken of aanvragen en hoeft zich niet te verplaatsen. We volgen de acties van Vlaanderen op om innovatieve, digitale oplossingen uit te werken om onze dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken.
We moedigen burgers aan om mee te investeren in openbare projecten door burgerparticipatie, zeker wanneer het om duurzame projecten gaat zoals de renovatie van de A-HA!-school. Ook willen we kinderen en jongeren actief betrekken bij ons beleid. Zij zijn immers onze toekomst. We organiseren minstens één keer per jaar een kindergemeenteraad in Kontich.
De gemeentelijke adviesraden vormen een belangrijke ondersteuning van het lokaal beleid. We herbevestigen de huidige adviesraden en hechten belang aan de correcte weerspiegeling van de beoogde doelgroep. Uniforme, gemotiveerde en vooral tijdige communicatie tussen adviesraad en gemeentebestuur garandeert een correcte opvolging van de adviezen en een optimale verfijning van het beleid. De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GeCoRO) en Milieuraad hebben een overlappend karakter. We willen deze adviesraden samenvoegen tot één overkoepelende adviesraad Omgeving. Zo garanderen we een continue bezetting van de vergadering en voorkomen we tegenstrijdige adviezen. Binnen de gemeentelijke structuren levert dit tevens een vereenvoudiging en verhoging van de efficiëntie op. We houden hierbij rekening met het wettelijke karakter van de adviesraad GeCoRO.
Binnen de sociale raad en bij uitbreiding bij alle adviesraden en gemeentelijke activiteiten/plannen is de inclusie van mensen met een beperking een belangrijk en aftoetsbaar aandachtspunt.
Alle participatiemomenten die de gemeente organiseert, moeten maximaal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De informatie, communicatie en dienstverlening vanuit de gemeente is op maat van alle doelgroepen.
We bieden een receptie aan voor de gevierde jubilarissen en breiden het onthaal van nieuwe inwoners uit met verkennende wandelingen door de gemeente.
Onze gemeente kent een groot aantal detailhandels. Zij vormen het kloppende hart van onze dorpskernen. We ondersteunen ondernemers maximaal door goede infrastructuur aan te bieden en steunen startende ondernemers. Grote, leegstaande gebouwen kunnen ingevuld worden als starterspanden en/of voor ‘pop up’ activiteiten.
We willen beter faciliteren dat men de nodige vergunningen zo snel mogelijk kan bekomen, onder andere door hiervoor samen te werken met bv. VOKA en UNIZO. We her-activeren een lokale Winkelvereniging, met speciale aandacht voor bedrijven. Er wordt in de eerste plaats informatie verstrekt en gedeeld over tewerkstelling, bijvoorbeeld via een gemeentelijke nieuwsbrief.
We organiseren netwerkevents en thema-evenementen voor onder andere streekproducten zoals lokale bieren en lokale wijnhandelaars, …
We hertekenen onze bedrijventerreinen voor een optimale benutting en verhogen de densiteit. Hierdoor kunnen we bredere groene randen voorzien rond de bedrijventerreinen.
Onder het motto “Kontich Werkt” faciliteren we jobbeurzen die lokale bedrijven, KMO’s en zelfstandigen in contact brengen met schoolgaande en afstuderende jongeren, (langdurig) werkzoekenden en ‘jong’ gepensioneerden uit onze gemeente. We zorgen ervoor dat deze jobbeurzen voldoende kenbaar gemaakt worden bij de betreffende doelgroepen. Er zijn veel vacatures in de Kontichse regio wat werkzoekenden de mogelijkheid biedt om dicht bij huis te werken.
Hierbij kan gefocust worden op bepaalde groepen of op een deelaanbod, zoals bv. stageplaatsen, werken in onderwijs of in andere specifieke sectoren (bv. technologiebedrijven), vakantiejobs of weekendwerk voor jongeren of bv. op jobs voor ‘nieuwe’ gepensioneerden die actief willen blijven. We brengen de vele technologiebedrijven in Kontich samen onder de noemer KonTech Valley en faciliteren voor hen specifieke info- en jobbeurzen.
Kontich, natuurlijk!
Kontich is een duurzame en leefbare gemeente. We beschermen onze waardevolle natuur en verbeteren de leefomgeving voor al onze inwoners.
De voorbije jaren hebben we in Kontich sterk ingezet op het vernieuwen van straten, pleinen, speeltuinen, fiets- en voetpaden. Deze inspanning willen we onverminderd verderzetten. We engageren ons om tegen 2027 de Europese doelstelling te realiseren om de lokale straten aan te sluiten op het rioleringsnetwerk. We voorzien hiervoor de nodige middelen.
Uiteraard werken we eerst de lopende projecten af. Het gaat om drie belangrijke fiets- en autoassen in ons dorp, namelijk de Doornstraat, de fietstunnel aan Sint-Rita Campus College en de Koningin Astridlaan. De kleinere projecten in woonstraten zoals het Konijnenveld en de Gallo-Romeinenlaan worden, zoals beloofd, afgewerkt.
We bereiden momenteel een nieuw voetpadenplan voor zodat we in de eerste jaren van de volgende legislatuur minstens 10 km voetpaden kunnen vernieuwen. Samen met de 8 km die we de afgelopen jaren vernieuwden, zouden alle voetpaden dan in goede staat moeten verkeren. We gebruiken het voetpadenplan ook om woonwijken extra te vergroenen en ontharden.
Er staan drie grote rioleringsprojecten op de planning, waarbij we ook de verkeersveiligheid verbeteren. De gevaarlijke punten in onze gemeente bevinden zich voornamelijk langs de drukke gewestwegen en de steenwegen. Daarom besteden we hier extra aandacht aan bij de projecten Groeningenlei, Duffelsesteenweg en Pierstraat-Keizershoek. Langs de Duffelsesteenweg (N1 – grens Duffel) komt aan beide zijden van de straat tussen de N1 en Duffelshoek een fietspad en we pakken de gevaarlijke rotonde aan. In de Pierstraat en Keizershoek voorzien we meer ruimte voor de duizenden fietsers die er elke dag passeren. Voor deze projecten zijn de studiebureaus aangesteld en de eerste concepten uitgewerkt.
Daarnaast voeren we ook enkele kleinere rioleringsprojecten én de door de energie- en coronacrisis uitgestelde projecten uit, zoals Peter Benoitlaan, Noordstraat, Bochtstraat en Vredestraat. De studiebureaus zijn reeds aangesteld.
Ook de noordelijke verbindingsweg, die dé alternatieve route moet worden voor doorgaand verkeer, laten we niet los. Dat is en blijft de enige echt realistische piste om Kontich-centrum structureel verkeersveilig te kunnen maken. Minder verkeer betekent meer veiligheid.
Voetgangers en fietsers krijgen een centrale plaats in het Kontichse straatbeeld. Zij verdienen een goed onderhouden en veilige infrastructuur. We besteden de nodige aandacht aan de integrale toegankelijkheid van onze voetpaden. Voetpaden moeten voldoende breed zijn, mogen niet te steil zijn en geen hindernissen bevatten. Ook oversteekplaatsen worden drempelloos ingericht. Voor het comfort van de fietsers geven we steeds de voorkeur aan de aanleg van fietspaden in asfalt. We plaatsen nieuwe (overdekte) fietsenstallingen en vernieuwen de bestaande locaties.
Bij noodzakelijke wegenwerken maken we steeds werk van het vernieuwen van de openbare verlichting. We streven ernaar om tegen 2030 alle openbare verlichting te vervangen door LED verlichting.
We ontharden waar mogelijk, voorzien mooie, grote groenzones en geven bomen alle groeikansen.
We leggen een trage weg aan tussen Hof van Spruyt naar de recreatiezones in de Meylweg. Er komt een oost-west-fietsas tussen Lint en Hemiksem, op de grens met Hove en Edegem. In het centrum van Kontich Kazerne willen we een trage weg aanleggen tussen de Nachtegaalstraat en het Broekbos. De nuttige trage verbindingen die in de loop der jaren zijn verdwenen, willen we heropenen zoals de trage weg tussen het Mariakapelletje en de Keizerenberg in Waarloos.
Tijdens (jeugd)activiteiten van verenigingen kunnen speelstraten of een tijdelijk parkeerverbod ingesteld worden om kinderen en jongeren voldoende ruimte te geven om zich veilig te verplaatsen en/of te spelen.
Met het Masterplan Waarloos hebben we een kader gecreëerd voor de volgende generaties. De benodigde budgetten worden gereserveerd in samenspraak met de Waarlose verenigingen, voor de verdere uitbouw van dit masterplan, met speciale aandacht voor nieuwe chirolokalen.
We werken het Masterplan Kontich-Centrum verder uit en houden uitdrukkelijk rekening met de vele scholieren, de winkeliers en hun klanten. Het Masterplan omvat onder meer de heraanleg en vergroening van het Sint-Jansplein. In de Mechelsesteenweg geven we meer ruimte aan fietsers en voetgangers en behouden we de mogelijkheid tot kort parkeren. We verwerven de site van het Vredegerecht om er een tweede randparking te kunnen aanleggen en breiden zo het aantal parkeerplaatsen verder uit. Bij een toekomstige heraanleg van het Gemeenteplein hebben we bijzondere aandacht voor het behoud van de wekelijkse markt. Kontich-Centrum zal nóg meer dan vandaag bruisen van activiteit en leven.
We maken de carpoolparking van de E19 ook vlot bereikbaar voor fietsers en voetgangers. Volgens de huidige afspraken zou dit uitgevoerd kunnen worden na of zelfs nog tijdens de aanleg van de fietstunnel. Voor deze projecten werken we nauw samen met het Agentschap Wegen en Verkeer.
De Vlaamse overheid maakte een nieuwe mobiliteitsvisie concreet met het decreet basisbereikbaarheid. Combimobiliteit staat hierbij centraal, wat betekent dat men verschillende vervoersmiddelen combineert om een bestemming te bereiken. N-VA Kontich-Waarloos ondersteunt deze visie omwille van de strategische ligging van onze gemeente. We beschikken over een treinstation met een vlotte verbinding naar Antwerpen, Mechelen en Brussel.
Bij wegenwerken zorgen we voor verhoogde bushaltes om een vlotte toegang tot bussen voor iedereen mogelijk te maken. We blijven aandringen bij NMBS en Infrabel om zowel de stationstunnel als de perrons integraal toegankelijk te maken.
Voor Waarloos blijven we pleiten voor een hogere frequentie van de sneldienst en een verlenging van de bus tot in Mechelen.
Onze gemeente scoort erg goed wat het gebruik van deelfietsen betreft. We onderzoeken of we nieuwe hubs kunnen voorzien, bijvoorbeeld aan de carpoolparking.
De gemeente blijft private aanbieders faciliteren die deelwagens aanbieden. We volgen het benutten van parkeerplaatsen voor deze wagens op.
We zoeken naar een gezamenlijk beleid voor deelsteps in samenspraak met de vervoerregio. Onze voetpaden mogen geen hindernissenparcours worden. Het is belangrijk om op grote schaal duidelijke afspraken te maken rond het gebruik van deelsteps. De nadelen lijken soms groter dan de voordelen.
Om tegemoet te komen aan de steeds toenemende vraag om elektrische wagens te kunnen opladen, willen we meer oplaadpunten kunnen aanbieden in onze dorpskernen. We wensen een onderscheid te kunnen maken tussen snelladers op plaatsen waar men kort verblijft en de tragere laadpalen waar automobilisten langere tijd doorbrengen. Dit kunnen we bijvoorbeeld stimuleren door in overleg te gaan met supermarkten om hun aanbod uit te breiden met snelladers. We onderzoeken verschillende mogelijkheden om geparkeerde elektrische wagens op te laden zonder hinder voor voetgangers.
De verhardingen die vrijgesteld zijn vanuit Vlaamse regelgeving laten we onverminderd toe. Als concreet voorbeeld nemen we verhardingen in de voortuin. Elke inwoner heeft het recht om een parkeerplaats te voorzien in de voortuin. Mensen met een zelfstandige activiteit kunnen een afwijking aanvragen. Op deze manier kan een elektrische wagen veilig op privaat terrein opladen met duurzame energie afkomstig van zonnepanelen. Extra andere nieuwe verharding die niet vrijgesteld is en niet wenselijk voor het klimaat moet gecompenseerd worden.
Samen met de politie blijven inzetten op verkeersveiligheid. In de eerste plaatsen zetten we in op sensibiliseren, bijvoorbeeld door controles op fietsverlichting. De speed-pedelec is ongetwijfeld een meerwaarde en zorgt voor minder gemotoriseerd woon-werkverkeer op onze wegen. We stellen echter vast dat de gebruikers van deze snelle fietsen vooral in zone 30 vaak te snel fietsen. Daarom maken we een globale evaluatie op in overleg met politie en fietsersbond om te kijken of en waar de snelheid van fietsers beperkt moet worden.
We blijven fietsexamens organiseren voor leerlingen van de lagere school en bieden opleidingen fietsbehendigheid voor senioren aan. Om het aantal ongevallen verder te laten dalen, blijven we inzetten op controle en handhaving van de maximale snelheid. Onze prioriteit gaat naar de veiligheid in de schoolomgevingen. We zetten hiervoor systematisch verkeerscontroles en ANPR-camera’s in. Waar er draagvlak voor is, weren we sluipverkeer uit de woonwijk. Ook om verdachte voertuigen te identificeren of traceren kunnen ANPR-camera’s gebruikt worden.
“We voeren het aantal politiecontroles op om zo de verkeersveiligheid te verhogen”
Bart Seldeslachts - burgemeester
We stimuleren en ondersteunen korte ketenverkoop bijvoorbeeld door een zondagsmarkt aan het vernieuwde Stationsplein. De land- en tuinbouw zorgt voor ons lokaal voedsel en de sector verdient onze steun. Landbouwers kunnen optimaal ruimte geven aan water en de biodiversiteit verhogen (bv. door het bebloemen van akkerranden). Landbouwgrond moet in de eerste plaats dienen voor de land- en tuinbouwsector. Landbouwgrond omzetten naar kwaliteitsvol bos of natuur kan alleen op strategische plaatsen waar we bos of natuur kunnen versterken. We zetten ook in op bosbehoud en -herstel. We zoeken naar ruimte voor volkstuintjes om meer mensen de kans te geven eigen voedsel te kweken.
Kontich streeft ernaar een duurzame gemeente te zijn. We dragen zorg voor de planeet en maken werk van een duurzame wereld. We streven de 17 doelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) na die door Verenigde Naties op de agenda werden geplaatst. Als bewijs daarvan mogen we ons samen met zes andere Vlaamse gemeenten SDG-pionier noemen.
Zowel bij bouwprojecten en private initiatieven als bij de renovatie van gemeentelijk patrimonium profileren we ons als klimaatneutrale gemeente. We begeleiden voor duurzame renovaties of (nieuwbouw)projecten de mogelijkheid voor burgerparticipatie in die projecten. We steunen concrete groepsinitiatieven, bv. door particuliere samenwerking voor dakrenovaties in een gehele straat of wijk te regisseren.
We maken Kontich-Waarloos klimaat-robuuster door zelf versneld te investeren in energieopwekking in eigen gebouwen. We voorzien uiterlijk tegen 2030 zonnepanelen voor de energieproductie van gemeentelijke gebouwen.
Kontich was één van de eerste gemeentes met een hemelwaterplan. We willen het grondwaterplan nu uitbreiden met een droogteplan. We integreren het belang van goed waterbeleid als nieuwe bevoegdheid en duiden hiervoor een schepen aan.
Bij de heraanleg van straten is het verbeteren van riolering steeds een aandachtspunt, en het maximaal scheiden van hemelwater en afvalwater in het bijzonder. Bij rioleringsprojecten wordt maximaal ingezet op waterbuffering in open systemen (bufferbekkens, grachten,…). Deze zijn een bron van leven, biodiversiteit en beschermen ons tegen droogte en overstromingen. We realiseren grachten van openbaar belang om te verzekeren dat bepaalde cruciale grachten niet gedempt worden en zo op andere plaatsen voor wateroverlast kunnen zorgen. We volgen het onderhoud van grachten en winterlopen van kortbij op.
We blijven inzetten op verstandige waterbuffering in onze gemeente. Hiervoor maken we ook meer gebruik van ‘kleine’ waterpartijen in publieke ruimte, naast het aanleggen van grote bufferbekkens en overstromingsgebieden. Meer ruimte voorzien voor water zorgt bij langdurige periodes van regen immers voor bescherming tegen overstromingen. Bij lange droge periodes zorgt waterbuffering ervoor dat er minder snel verdroging optreedt.
Bij de verwerving van gronden om open ruimte te behouden en om te bebossen wordt steeds bekeken of daar een nuttige waterinvulling mogelijk is.
De afgelopen jaren werd er in onze gemeente stevig ingezet op nieuwbouwprojecten. Voor N-VA Kontich-Waarloos is het behoud van de identiteit van onze gemeente van groot belang. We moeten de afname aan open ruimte temperen. Daarom willen we aan de hand van de woonbehoeftestudie onderzoeken of er nog nood is om grote woonprojecten te realiseren. Pas wanneer de nood er is, kunnen bepaalde gronden geactiveerd worden. In afwachting van de resultaten van het onderzoek, bekijken we welke beperkingen we reeds kunnen opleggen. We zorgen voor een evenwichtige mix van groen en open ruimte met, (half)open bebouwing, rijwoningen, appartementen en gebouwen met een economische functie.
Er komt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor ‘open ruimte west’ en een voor ‘open ruimte zuid’. We willen groene, open ruimte maximaal beschermen zonder in te boeten op land- en tuinbouwgronden.
Wanneer er voldoende ruimte is, vullen we plantvakken maximaal in met bomen. Als onderbeplanting voorzien we zoveel mogelijk bijvriendelijke planten.
Voor het onderhoud van plantsoenen zijn er verschillende mogelijkheden.
Zowel het Wijkgroen als de Kleine parkjes worden altijd onderhouden (onkruidvrij) door de gemeente. Wijkgroen wordt aangeplant met bloeiende planten en minstens om de zes jaar wordt opnieuw aangeplant. Kleine parkjes kunnen bestaan uit zowel bloeiende planten als zones met natuurlijk onderhouden groen (twee maaibeurten per jaar).
Daarnaast voorzien we straatgroen met twee mogelijkheden voor het onderhoud. Bewoners die vrijwillig deze plantsoenen willen onderhouden, kunnen gratis bloemende planten komen ophalen bij de gemeente. Wanneer er geen vrijwilligers zijn, kiezen we voor een natuurlijk aangelegd plantsoen met minimaal onderhoud (maximaal 2 keer maaien).
We willen burgers maximaal engageren om de gemeente proper en mooi te onderhouden, en blijven daarom initiatieven zoals Mooimakers actief steunen. We lanceren het initiatief van “Kontich tegen onkruid” waarmee we de bewoners willen aanzetten om de voet- en fietspaden voor hun woning te onderhouden.
We bekijken de mogelijkheid om slimme vuilbakken te voorzien die een melding sturen wanneer ze leeggemaakt moeten worden. Tegen zwerfvuil ten gevolge van ‘hondenpoep’ en ‘poepzakjes’, in het bijzonder in de omgeving van honden-uitloopzones, voeren we een preventief beleid.
Een zorgzame samenleving, kansen voor iedereen
Kontich is een warme gemeente. We laten niemand in de steek. Al onze inwoners, van de jongste tot de oudste, verdienen onze bijzondere aandacht.
Kwalitatieve kinderopvang biedt ouders de mogelijkheid om te studeren, te werken of om op zoek te gaan naar werk. Daarom zien wij kinderopvang als een kerntaak. We blijven hier bijgevolg op inzetten, als aanvulling op het private aanbod. Kontich doet het vergeleken met het Vlaams gemiddelde goed op dit gebied, het is echter onze wens om nog meer opvangplaatsen te kunnen voorzien. De huidige locatie van de gemeentelijke kinderopvang ‘t Brugske is verouderd. We voorzien een nieuwbouw waarbij de beleving van het kind centraal staat. Het Huis van het Kind en het Loket Kinderopvang zorgen voor bijkomende ondersteuning. We hebben extra aandacht voor kinderen die in armoede opgroeien en werken nauw samen met de Kontichse scholen om signalen te detecteren.
De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Het lokaal bestuur heeft de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit. We zetten samen met onze lokale partners in op een uniek aanbod opvang en vrije tijd voor alle kinderen en gezinnen in onze gemeente.
Samen met de scholen leiden we de kinderen meer naar sport- en cultuuractiviteiten na de lessen, waardoor de opvang zinvol wordt ingevuld. Daarnaast moedigen we aan om in de naschoolse opvang huiswerk te maken, al dan niet onder begeleiding.
Om ouders zo veel mogelijk flexibiliteit te kunnen bieden, optimaliseren we de naschoolse opvanguren. We onderzoeken of we de opvang al vroeger kunnen laten starten bijvoorbeeld voor ouders die in shiften werken. Als de opvang ook later openblijft, kunnen we een verantwoorde vergoeding vragen, eventueel in functie van de leeftijd van het kind.
Kontich is een levendige én leefbare gemeente. Spelende kinderen zijn geen vorm van ‘overlast’. We moedigen net aan dat kinderen meer buiten spelen. We creëren hiervoor groene speelruimte bij (met prioriteit in Kontich Kazerne).
Omdat de demografische situatie in Kontich verandert, willen we volgende legislatuur een lokale ‘jeugdopbouwwerker’ inschakelen om laagdrempelig contact te leggen met jongeren.
Tieners hebben het recht om ‘rond te hangen’. Bij echte overlast, zoals bommetjes, het achterlaten van zwerfvuil of (kleine) criminaliteit wordt er uiteraard opgetreden.
“Chillen moet kunnen!”
Willem Wevers - schepen voor Jeugd
We ondersteunen (duurzame) renovaties van jeugdlokalen. De Chiro in Waarloos krijgt ondersteuning bij de uitbouw van en verhuis naar hun nieuwe lokalen. De gemeente zoekt partners of initiatiefnemers die, bijvoorbeeld in een leegstaand handelspand, een ‘pop-up jeugdhuis’ willen uitbaten. Hieruit kan dan nagegaan worden of een ‘definitief’ jeugdhuis in Kontich levensvatbaar zou zijn.
In de blokperiodes behouden we het aantal ‘blokpunten’. Als er vanuit de scholen vraag komt naar meer capaciteit, onderzoeken we een uitbreiding naar andere locaties zoals bv. woonzorgcentra. We zorgen ervoor dat de jongeren weten waar ze terecht kunnen om rustig te studeren.
Voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijdsgroepen organiseren we een hobby- en vrijetijdsbeurs. Dit laat kinderen en jongeren toe om laagdrempelig nieuwe hobby’s uit te testen. In samenwerking met de vele bedrijven in Kontich, organiseren we specifieke jobbeurzen voor stageplaatsen, vakantiejobs of weekendwerk.
Ook onze oudere bevolking laten we niet in de steek. Vanaf de leeftijd van 55 jaar wordt men momenteel bij de senioren gerekend. N-VA stelt voor om beleidsmatig de grens op 67 jaar te leggen en om de groep tussen 55 jaar en 67 jaar te benaderen zoals de actieve bevolking. Deze leeftijdsgrens hanteren we voor het gemeentelijke seniorenmagazine.
We ondersteunen initiatieven om de groep van recent gepensioneerden die actief willen blijven of zich als vrijwilliger willen inzetten. We zorgen ervoor dat geïnteresseerden kunnen deelnemen aan de jobbeurzen die door het gemeentebestuur gefaciliteerd worden. We organiseren een seniorenbeurs, een hobby- en vrijetijdsbeurs waar gepensioneerden kunnen kennismaken met tal van activiteiten.
De bewoners van de erkende assistentiewoningen in het Altenapark geven we de volgende legislatuur extra aandacht. Deze serviceflats zijn toe aan grondige renovatie en moeten aangepast worden aan de huidige energienormen.
We stellen een gemeentelijke ambtenaar aan als seniorenconsulent om de regie in handen te nemen van het seniorenbeleid.
Zorgbehoevenden moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Bestaande initiatieven zoals bv. zorgzame buurten blijven we ondersteunen. We steunen het idee om een ontmoetingsplaats voor senioren per wijk op te zetten. We onderzoeken de mogelijk om het dierenasiel te laten samenwerken met de woonzorgcentra om gezelschapsdieren te voorzien.
[Zorg silhouet] Kontich is een verbindende gemeente. Inclusie, toegankelijkheid, diversiteit en respectvol samenleven staan centraal en zijn speerpunten binnen het lokaal sociaal beleid. We ondernemen acties om alle inwoners van de gemeente toegang te geven tot de sociale basisrechten. Het gaat onder meer om het recht op sociale bijstand, arbeid, degelijke huisvesting en kwalitatief onderwijs. Als lokaal bestuur nemen we onze verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat er niemand uitgesloten geraakt. We bouwen samen aan een rechtvaardige samenleving.
We zetten verder in op eerlijke en billijke steun voor wie het nodig heeft en zorgen ervoor dat die steun maximaal de doelstelling ondersteunt en zo efficiënt mogelijk aangewend wordt.
“Ons beleid is sociaal. Wij laten niemand in de steek.”
Cindy Vanbaeden - Schepen voor Welzijn
Kontich is een warme gemeente. Elke Kontichnaar heeft recht op kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting. Als gemeente willen we bestaande initiatieven steunen en nieuwe ideeën zoeken en faciliteren. De woonbehoeften van specifieke doelgroepen moet daarbij in acht genomen worden en zal ook dankzij het woonbehoefteplan in kaart gebracht kunnen worden. We realiseren cohousing voor personen met een beperking. De gemeente neemt hierbij een regierol op zich.
Aangezien de traditionele sociale en private woningmarkt niet altijd een afdoende antwoord geeft op woonbehoeften van jonge gezinnen, alleenstaanden, senioren en kwetsbare doelgroepen is het zinvol om te kijken welke mogelijkheden alternatieve woonvormen kunnen bieden. We schrijven dan ook initiatieven uit om jongere Kontichnaren te stimuleren in Kontich te blijven wonen.
De hervorming van de woonmaatschappijen biedt nieuwe kansen om onze huidige sociale woningen onder te brengen. Als gemeente blijven we ons inzetten voor dringende huisvesting (noodwoningen).
Wij zorgen voor mensen die hulp of steun nodig hebben. We laten niemand in de steek. Aanvullende financiële steun kan niet onvoorwaardelijk of ‘onuitputtelijk’ zijn. Het bijzonder comité van de sociale dienst gaat, aan de hand van de REMI (referentiebudget voor een menswaardig inkomen) tool voor elke vraag om steun objectief na wat de meest geschikte oplossing is.
We voeren onderzoek naar het feit of men eventueel buitenlandse eigendommen heeft. Als dat het geval blijkt te zijn, wordt toegekende steun maximaal teruggevorderd.
We zetten maximaal in op de (her)activering van mensen, en begeleiden iedereen naar werk.
We blijven bestaande initiatieven, die een aantoonbaar positief effect hebben, ondersteunen zoals bv. What’s Up. We starten bijkomende initiatieven op, zoals onder andere een “Café Support”.
In de strijd tegen eenzaamheid nemen we een coördinerende rol op. Ook hier maximaliseren we het effect van bestaande initiatieven en blijven we organisaties of initiatiefnemers ondersteunen die hier werk van maken. We denken bv. aan (reeds georganiseerde) spelavonden. We verwezenlijken een buurt-bib-huis in Waarloos. We zorgen ervoor dat we risicogroepen tijdig identificeren en voorzien een vangnet voor eenzaamheid. Hierbij denken we aan senioren, maar ook aan mensen die (na scheiding of overlijden) alleen komen te staan, nieuwe alleenstaanden die zich in onze gemeente vestigen, enzovoort. Concreet hebben we aandacht voor die risicogroep die, om diverse redenen, geen of minder gebruik maakt van digitale kanalen.
We werken aan het opstarten van een deelbibliotheek voor o.a. reiskoffers, klusmateriaal, enzovoort. Deze biedt ook kinderfietsen te huur of leen aan.
In een armoedebestrijdingsplan focussen we maximaal op het voorkomen van kinderarmoede. We werken hiervoor samen met de Kontichse scholen.
We zetten zo veel mogelijk mensen aan om voldoende lichaamsbeweging te hebben, om gezond te eten en stimuleren dat men preventieve gezondheidsonderzoeken laat doen.
We stimuleren om een uitgebreid aanbod van suiker- en allergeenvrije alternatieven en suikervrije frisdrank en alcoholvrije bieren aan te bieden bij publieke activiteiten. We geven hiervoor bij gemeentelijk georganiseerde activiteiten het voorbeeld. Bij gemeentelijke evenementen bieden we naast suikervrije alternatieven voor frisdrank of fruitsap, ook een of meerdere alcoholvrije bieren aan.
Als hartveilige gemeente steunen we de opleidingen om burgers en gemeentepersoneel het gebruik van AED-toestellen aan te leren, en van algemene reanimatie- en eerste hulpopleidingen. We stimuleren diverse partners om (nog meer) eerste hulp-opleidingen te voorzien voor Kontichse burgers en helpen hen om hun doelgroepen hiervoor te bereiken.
We behouden een schepen voor Dierenwelzijn, zodat de belangen van dieren in de gemeente meer aandacht krijgen. Door de bevoegdheid 'dierenwelzijn' expliciet te vermelden, tonen we dat we belang hechten aan de problematiek rond dierenwelzijn. We faciliteren een EHBO-cursus voor baasjes zodat ze hun lievelingsdieren de eerste zorgen leren toedienen en erger kunnen voorkomen.
We zoeken naar bijkomende locaties voor een hondenloopzone in het bijzonder in Kontich Kazerne. We bekijken waar er een zwemvijver voor honden aangelegd kan worden. We laten ruiters toe op geschikte trage wegen.
We stimuleren en informeren burgers die voedsel en drinken voor bv. vogels en egels willen voorzien. Er zijn al bijenhotels in onze gemeente, deze kunnen nog uitgebreid worden.
We blijven geluidsvriendelijk vuurwerk gebruiken bij gemeentelijke evenementen.
Identiteit en verbondenheid
Verenigingen als fundament van onze Kontichse gemeenschap
De talrijke verenigingen in ons dorp dragen bij aan de vorming van het gemeenschapsgevoel. Het is onze wens om de Kontichse en Waarlose verenigingen te kunnen blijven ondersteunen met zowel materiële als financiële middelen. Als aanvulling op de gekende subsidie bekijken we welke verenigingen voordeel kunnen halen uit een doorgeeflening of renteloze lening om duurzame investeringen voordelig te financieren. Ook stellen we de gemeentelijke faciliteiten aan een verminderd tarief of zelfs gratis ter beschikking aan de lokale verenigingen. Denk maar aan de zaal Het Halfdiep. We bouwen het Verenigingsloket verder uit. Alle gemeentelijke verenigingen (voor sport, jeugd, cultuur, erfgoed, …) dragen bij tot onze identiteit en versterken het sociaal weefsel en onze Vlaamse identiteit. We zien de logistieke steun aan verenigingen dan ook als kerntaak van het gemeentebestuur. We blijven de Eco- en Boerenmarkt in Waarloos ten volle ondersteunen samen met de lokale verenigingen.
Binnen onze gemeente zetten meer dan 300 vrijwilligers zich regelmatig in voor ons lokaal bestuur en voor burgerparticipatie. We blijven de vrijwilligerswerking verder ondersteunen en zetten ons in om de werking verder uit te bouwen.
Integratie en respect voor de Vlaamse waarden vormen minimale voorwaarden om in onze maatschappij opgenomen te worden. De Vlaamse eigenheid, onze cultuur en onze taal worden door nieuwkomers erkend en aanvaard.
Het deelnemen aan culturele activiteiten heeft een positief effect op het algemeen welzijn van mensen. N-VA Kontich-Waarloos wil daarom extra inspanningen leveren voor meer deelname aan cultuur en vrije tijd in onze gemeente.
We zorgen voor een betere en gelijkwaardige ondersteuning van alle gemeentelijke verenigingen, naar analogie met hun doelstelling (sport, jeugd, cultuur, erfgoed, …). We voeren de UiTPAS in. Deze pas is een voordeelkaart die voor alle vrije tijdsbestedingen gebruikt kan worden. Mensen in armoede hebben recht op een verminderd tarief dat meteen aan de kassa wordt toegekend.
De meeste amateurkunstenaars willen optreden, spelen, gezien, gehoord, gelezen en/of bewonderd worden. Ze zijn op zoek naar communicatiekanalen, een publiek en erkenning. We zorgen dat zij de zichtbaarheid krijgen die ze verdienen. De lokale beleidsmaker of cultuurprofessional is goud waard als bruggenbouwer. Hij/zij kan de neuzen in dezelfde richting zetten om trajecten aan elkaar te rijgen.
Om het tekort aan culturele infrastructuur weg te werken, ondersteunen we de plannen van verschillende verenigingen voor een site voor (regionale) amateurkunstenbeleving in onze gemeente en maken we een inhaalbeweging voor cultuurparticipatie. De site in de Magdalenastraat komt concreet in aanmerking voor dergelijke kunstencampus.
We onderzoeken om programmatie van cultuur op een intergemeentelijk niveau te organiseren en willen van ‘cultuur’ formeel één van de kerntaken van het gemeentebestuur maken. Hoewel kunst in alle talen aan bod moet komen, opteren we ervoor om zo veel mogelijk kunsten van eigen bodem aan te bieden.
Kontich is een verbindende gemeente waar we van ieders individuele capaciteiten en krachten uitgaan. Voor ons zijn alle individuen gelijkwaardig. We verzetten ons tegen elke vorm van polarisatie en nemen niet deel aan het woke discours. We houden vast aan Vlaamse tradities zoals bv. Sinterklaas met Zwarte Piet. We verzetten ons formeel tegen censuur en roepen andere organisaties aan om dit ook te doen.
De Vlaamse feestdag op 11 juli wordt een jaarlijks volksfeest. We organiseren bv. een Vlaams Zangfeest in onze gemeente.
We houden vast aan politieke en religieuze neutraliteit zoals we dat in de huidige legislatuur hebben opgenomen in het personeelsreglement. We sensibiliseren immigranten maximaal dat we verwachten dat zij onze Westerse waarden mee uitdragen, zeker in het maatschappelijk leven. Dit betekent dat zij de Nederlandse taal zo snel en goed mogelijk moeten leren (begrijpen en spreken).
Er wordt een resultaatsverbintenis vastgelegd voor het leren van de Nederlandse taal. Dit betekent dat bepaalde steun afhankelijk is van het verwerven van onze gemeenschapstaal.
De vele scholen in Kontich bieden kwalitatief onderwijs aan kinderen en jongeren uit onze gemeente én buurgemeenten. Kwalitatief onderwijs begint bij sterke en gemotiveerde leerkrachten die een veilig en ondersteunend leerklimaat creëren. We dagen onze leerlingen uit door boeiende en inhoudsrijke lessen. Wetenschappelijke inzichten vormen de basis om tot een kansrijke aanpak te komen voor al onze leerlingen. De A-HA! school haalde recent nog het nieuws door hun aanpak om de lees- en rekenvaardigheden op enkele maanden tijd tot een hoog niveau te tillen.
De gemeentelijke A-HA! school wordt volledig vernieuwd. Het gebouw aan de Molenstraat wordt gerenoveerd. De andere gebouwen worden vervangen door nieuwbouw.
We behouden zowel de Academie Beeld als de Academie voor Muziek - Woord - Dans als een bron voor kunst en creatie waar jong en oud aan bod komen. We blijven dan ook investeren in het gebouw van de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten (GASK).
Via het onderwijsoverleg blijven we alle scholen ondersteunen voor bv. gezamenlijke digitale inschrijvingen en om schoolomgevingen nog veiliger te maken. Voor leerlingen die tijdens de zomervakantie extra ondersteuning nodig hebben voor taal en rekenen, organiseren we een zomerschool. Het is een uitgelezen kans om achterstand in te halen of leerstof op te frissen zodat deze leerlingen goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar kunnen starten.
Het waardevolle gemeentelijke erfgoed verdient een goed beleid. Het is daarom belangrijk dat we deze bevoegdheid behouden bij het lokale gemeentebestuur. Daarnaast zetten we in op een intergemeentelijke samenwerking zoals de samenwerking binnen de Zuidrand.
We zorgen dat nieuwe restauratiedossiers ingediend worden (bijvoorbeeld voor de Altenakapel) en we werken lopende restauratiedossiers af (bijvoorbeeld de buitenrestauratie van de Sint-Michielskerk in Waarloos met de aanleg van een funerair park, de binnenrestauratie van de Sint-Martinuskerk, het historisch gebouw De Ploeg, enz.)
Samen met alle belanghebbenden stippelen we een nieuw toekomstgericht kerkenbeleidsplan uit. We ondersteunen parochies en kerkbesturen met hun vraag in het beheer van hun publieke infrastructuur en bouwen samen de dienstverlening verder uit waardoor verenigingen en particulieren voldoende feest- en vergaderlokalen kunnen blijven gebruiken.
We houden het parklokaal in gemeentelijke eigendom en zoeken een geschikte herbestemming. Het verhuren aan een (private) partner of in concessie geven is zeker een optie. Bij de opwaardering van het gemeentepark krijgt het parklokaal een prominente plaats.
In Waarloos zoeken we een nieuwe bestemming voor het (beschermde) oud gemeentehuis en verkopen de Jongensschool. De opbrengsten van deze patrimoniumverkopen worden terug geïnvesteerd in Waarloos, onder andere in de Chiro(lokalen).
Sporten en bewegen is goed op vele vlakken. Sporten zorgt voor sociaal contact en ontspanning, creëert maatschappelijke betrokkenheid. Het is een verhaal van gezond zijn én blijven. Als gemeentebestuur hechten we veel belang aan sportactiviteiten, zowel in clubverband (verenigingen) als voor privaat sporten.
Voor het onderhoud van de infrastructuur van sportverenigingen voorzien we voldoende subsidies voorzien en blijven we investeren in de gemeentelijke faciliteiten. We besteden verder bijkomende aandacht aan vlotte bereikbaarheid van de sportinfrastructuur en aan goede bewegwijzering, ook tijdens openbare werken.
Op ons programma voor de volgende legislatuur leggen we graag een Fitometer en een Finse piste aan in het tweede deel van het Altenapark. We besteden bijkomende aandacht aan paden voor paardrijden, wandelaars en mountainbikers.
We ondersteunen private initiatiefnemers die populaire sporten willen aanbieden in onze gemeente (bv. boksen).
We willen onze inwoners meer tijdsloten geven om particulier baantjes te zwemmen in het gemeentelijk zwembad.
We organiseren een grote sportdag onder het motto “Kontich sport”. Alle sportaanbieders kunnen zich hier voorstellen aan deelnemers, met een infostand. De gemeente faciliteert dit evenement en voorziet in een gadget of een andere leuke beloning voor deelnemers (bv. T-shirt).