Verslag gemeenteraad 15/02/2016

In reactie op een publieksvraag vanwege bewoners van de Drabstraat en de Rubensstraat, antwoordt schepen Willem Wevers (N-VA) o.a. dat signalisatie voor de ViVo-maatregelen met bijv. smileys een werkpunt blijft, en dat de controle op het naleven van deze maatregelen belangrijk blijft. Het naleven van de "uitgezonderd plaatselijk verkeer"-signalisatie, de fietsstraat e.a. moet afgedwongen worden om de globaal gesproken positieve effecten van ViVo te maximaliseren. Ook uit algemeen principe is het afdwingen van de verkeersregels natuurlijk belangrijk. Burgemeester Bart Seldeslachts geeft aan dat dit item al op de agenda stond voor de eerstvolgende politieraad (van de Hekla-zone).

De gemeenteraad start, op vraag van de oppositie, met het indienen van een reeks voorstellen om de mobiliteit in Kontich te verbeteren. De afschaffing van twee maatregelen van ViVo wordt wel op de gemeenteraad gestemd, nl. van het gedeeltelijke enkelrichtingsverkeer in de Edegemsesteenweg en van de knip in de Ooststatiestraat. Schepen Willem Wevers beargumenteert opnieuw deze maatregelen, binnen het geheel van de ViVo- en mobiliteitsprincipes. De meerderheid is niet doof voor de verzuchtingen van bewoners en handelaars, zeker niet, maar blijft overtuigd van het globale, positieve effect van ViVo op de gemeente. 

De mobiliteitsvoorstellen van de oppositie worden zeker besproken op de commissie. Het zou ongetwijfeld wel productiever zijn als voorstellen of suggesties op voorhand op de daarvoor bedoelde commissies zouden geformuleerd worden.

Het eerste agendapunt behandelt een eenmalige subsidie voor voetbalclub VDP aan de Meylweg. Hiermee kan een kunstgrasveld aangelegd worden, waar 5 keer meer op gespeeld kan worden dan nu het geval is. Op die manier zullen scholen er overdag gebruik van kunnen maken, om om de twee weekends ook een andere voetbalclub. De oppositie haalt aan dat ook andere sporttakken subsidies verdienen. Het schepencollege antwoordt dat dat natuurlijk gebeurt, en dat er met de middelen om sportsubsidies te voorzien, heel omzichtig en zuinig omgesprongen wordt.

Het volgende agendapunt is het burgemeestersconvenant, dat handelt over energie- en klimaatdoelstellingen. Enkele oppositieleden vinden de huidige doelstellingen niet ver genoeg gaan. Enkele anderen betrekken plots Groeningen hierbij, alhoewel dit zelfs een nog niet ingediend dossier is. De meerderheid neemt akte van de opmerkingen uit de oppositie.

De aankoop van 600 nieuwe stoelen voor activiteiten van verenigingen, wordt unaniem goedgekeurd. 

De lastenvoorwaarden voor het aankopen van materiaal om een nieuw urnenveld op de begraafplaats van de Duffelsesteenweg aan te leggen, wordt ook goedgekeurd. Schepen Anja Rens (N-VA) komt nog tussen over het feit dat er rekening gehouden wordt met nieuwe wetgeving aangaande het begraven van baby’s die overlijden bij of voor de geboorte.

De lastenvoorwaarden van de grootscheepse heraanleg van de Edegemsesteenweg vormt het volgende agendapunt. Iedereen is alles samen genomen heel tevreden over deze heraanleg en de manier waarop dit dossier aangepakt wordt. Waterhuishouding is een van de voornaamste aandachtspunten bij dit project. De aanleg van fietspaden naar de De Villermontstraat toe, is een heel positieve zaak.

In de Beemdenlaan wordt geen gescheiden riolering voorzien, zoals ook eerder in een gemeenteraadscommissie aangehaald. Dit heeft te maken met budgettaire beperkingen. De lastenvoorwaarden worden wel goedgekeurd.

Bij de lastenvoorwaarden voor de onderhoudswerken aan de Ooststatiestraat wordt door schepen Willem Wevers (N-VA) o.a. aangehaald dat de fietspaden aangelegd zullen worden in asfalt, wat veel aangenamer is voor de fietsers.

Tenslotte is nog het nieuwe organigram van het gemeentepersoneel. De gemeenteraad gaat unaniem akkoord hiermee. Ook de aanpassingen in het arbeidsreglement die hiervoor nodig zijn, alsook een wijziging inzake GSM- en smartphone-gebruik, worden goedgekeurd.

Er zijn nog twee toegevoegde punten. Een eerste betreft de bouwwerken aan het nieuwe winkelcentrum aan de N1, op de voormalige Thier Brau-site. Schepen Wim Annaert (Sander) verzekert dat dergelijke dossiers, en dit in het bijzonder, echt wel opgevolgd worden en dat er zo veel mogelijk rekening met de verzuchtigingen van buurtbewoners werd gehouden. Zo is het huidige complex merkelijker kleiner dan eerst voorzien. De uiteindelijke verhuur aan winkelketens kan niet in een stedenbouwkundige vergunning beperkt worden. Door de verplichtingen inzake parkeerplaatsen toe te passen, is dit onrechtstreeks wel beoogd maar de uiteindelijke bestemming van de ruimten kan niet verder bepaald worden door het gemeentebestuur. De waterproblematiek in de buurt van deze werken werd door de bevoegde schepen met de mensen zelf uitgeklaard. Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) voegt tenslotte toe dat de politie de klachten aangaande geluidsoverlast door de werken en van eventuele airco-installaties wel degelijk gevolg geeft, en dit zal blijven doen.

Het laatste bijkomend punt gaat over de oproep op de website van de gemeente om de bevolking inspraak te gunnen wat de heraanleg van de centrumpleinen betreft. De oppositie vindt dit een heel positief initiatief.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is