
n 2012 nam de gemeente samen met enthousiaste vrijwilligers, het initiatief om het recept opnieuw op te duiken. Men vond een recept uit 1950, het gebak werd op punt gesteld en aangepast aan hedendaagse normen en het beeldmerk Kontichse Specfour werd gedeponeerd.
Begin 2013 werd een bakkerscommissie opgericht, die zal waken over het recept en de kwaliteit van dit dorpsproduct. Het resultaat van de samenwerking ligt vandaag in de etalage van 3 Kontichse warme bakkers.
Gebaseerd op de gevulde speculaas bracht “biscuitier” en Kontichenaar Jos De Backer omstreeks 1927 “Specfour” op de markt. Het gebak werd in houten kistjes verdeeld naar winkeliers in Kontich en omstreken. Na een woelige periode tijdens WOII werd de productie opnieuw opgenomen om definitief stil te vallen ca. 1960.
De Kontichse Specfour onderscheidt zich van andere gevulde speculaas door het gebruik van cocos in plaats van amandelen. De bruine speculaaskorst is broos en op smaak gebracht met kaneel en Amaretto. Je kan hem kopen “en bloc” of als kleine ronde gebakjes.