Op weg naar betere dienstverlening in een nieuw gemeentehuis

Op 21 januari 2016, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeentebestuur, Patrimonium, Ruimtelijke ordening

De bouwaanvraag voor de verbouwingen aan het nieuwe gemeentehuis is ingediend. Hiermee is een volgende stap gezet naar een moderne dienstverlening voor de burger. In 2017 beginnen de werken en deze zouden in 2018 klaar moeten zijn.

Dienstverlening staat centraal

Burgemeester  Seldeslachts (N-VA): “We hebben een functioneel gebouw uitgetekend waarin de dienstverlening naar de burger centraal staat. De burger zal ontvangen worden via een klantgerichte frontoffice waar iedereen terecht kan met al zijn vragen over het lokale bestuur. Alle klantgerichte contacten komen samen op het gelijkvloers en hierdoor zullen we de burger snel en efficiënt kunnen helpen. Via een afhaalbalie en een klantbegeleidingssysteem zullen de wachttijden tot een minimum herleid worden. Daarnaast kan er ook een afspraak gemaakt worden met de diensten, zodat specifieke vragen grondig voorbereid kunnen worden .”

Huis voor OCMW én gemeente én partners

Veranderen is niet altijd gemakkelijk maar de integratie tussen gemeente en OCMW is noodzakelijk om een slagkrachtige en klantgerichte overheid te behouden. Kontich neemt hiermee zelfs voorsprong op de plannen van de Vlaamse Regering om in 2019 de OCMW- en gemeentediensten volledig te integreren in één lokaal bestuur.  Hierdoor wordt ook de gehele administratieve werking door de bevoegde schepen herbekeken; er komt een belangrijke herschikking in ons personeelsbestand met een nieuw (functioneel) organigram. Er komen betere werkplekken voor onze ambtenaren en door meer administratieve efficiëntie zal dit op termijn tevens leiden tot een kostenbesparing. 

We voorzien ook plaats voor de politie die een nieuw onthaalpunt zal uitbouwen. Ook andere externe partners die dicht aanleunen bij de gemeentelijke overheid vinden er hun nieuwe stek. Zo zullen bijvoorbeeld Kind en Gezin en Woonweb (sociaal verhuurkantoor, red) de nodige ruimte huren.

Duurzame bouwen

De parking naast het gemeentehuis blijft integraal behouden waardoor we een toekomstige ontwikkeling niet hypothekeren én nu al een groene doorsteek naar de tuinen erachter kunnen realiseren. Hiermee komt de realisatie van een groen dorpscentrum van het masterbeeld en kwaliteitsplan weer een stapje dichterbij.

De weinig kwaliteitsvolle patio wordt overkoepeld waardoor we heel duurzaam omgaan met onze schaarse ruimte. Energetisch wordt het ook veel duurzamer doordat het één compact volume wordt met minder buitenmuren. De extra ruimte van de patio wordt zowel gebruikt om verschillende balies in onder te brengen met een gezellige wachtruimte maar ook om een modern archief te bouwen waarin we het geheugen van Kontich bewaren. Hierdoor komt er ruimte vrij in de kelder voor extra parkeerplaatsen.

Het huidig gebouw wordt intern zoveel mogelijk multifunctioneel ingericht met landschapskantoren en verhoogde computervloeren. Hierdoor kunnen we optimaal inspelen op toekomstige veranderingen zonder we ingrepen moeten doen aan de indeling van het gebouw.

700 euro per m²

Standaard rekent men al vlug aan 1200 euro per m² voor een verbouwing. Door in het huidige gemeentehuis maximaal te behouden wat goed is, zitten we nu aan nog geen 700 euro per m². Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA): “Natuurlijk is het totaalbudget van 3,8 miljoen veel geld, maar netto zal het niet zoveel kosten omdat we het OCMW-gebouw verkopen. Door alles te centraliseren in het gemeentehuis moeten we ook geen broodnodige renovatie doen in het OCMW-gebouw en doen we geen bric-à-brac kosten voor oplapmiddelen aan het gemeentehuis. We kunnen dit alles realiseren zonder de belastingen op te slaan en we gaan minstens 25 % van onze schuld afbouwen. “

Raadszaal

Op de bovenste verdieping komt de raadszaal. Om deze naar behoren vorm te geven hebben we een grote ruimte nodig en is er gekozen een deel bij te bouwen op de dakverdieping. Het is in de eerste plaats een praktische keuze om het bestaande gebouw zoveel mogelijk te behouden als het kan en aan te passen als het moet.  De raadzaal in houtskeletbouw steekt uit naar voor omdat we anders de trap en de bestaande lift moeten verplaatsen.

De raadszaal, de belangrijke functie van de lokale democratie,  zal een beeldbepalend element worden in het dorpscentrum. Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA): “We combineren een ‘nieuwe’ stijl met het ‘oude’ gebouw. Dit past in een monumentale architecturale visie waarin we een element toevoegen aan een bestaand gebouw en dit ook laten zien. Vroeger moeten ook veel mensen een gotische verbouwing van een kerk met behoud van een romaanse toren heel raar gevonden hebben, nu vinden we het allemaal een mooie ‘oude’  kerk (met weliswaar veel stijlen in). In de raadzaal komt in de vormgeving van de huidige puntdaken terug in de ramen. De kleur ligt nog niet vast en we moeten nog beslissen wat we met de buitengevel gaan doen. Schilderen is bijvoorbeeld een mogelijkheid.”

 

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is