Lokaal bestuur geeft negatief advies voor trucktankstation in Waarloos

De voorbije weken leefde er heel wat onrust in Waarloos over de mogelijke komst van een tankstation voor trucks, in de Mouterij. Het schepencollege geeft nu een negatief advies aan de provincie, die een beslissing dient te nemen over de vergunning.

In het voorjaar blokkeerde de gemeenteraad een mogelijke komst van het trucktankstation. Voor die aanvraag diende het openbaar domein aangepast te worden, wat een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad is. Toen de gemeenteraad weigerde het openbaar domein aan te passen, werd het dossier naar de prullenmand verwezen. Ondertussen is er echter een nieuw dossier ingediend, waarvoor geen aanpassing aan het openbaar domein noodzakelijk is.

Schepen van Mobiliteit, Willem Wevers (N-VA), is ook van de nieuwe aanvraag absoluut geen voorstander: “Als je kijkt naar de inplanting van het tankstation, moet je geen helderziende zijn om te beseffen dat dit problemen zal opleveren. De vrachtwagens zullen, zowel op het kruispunt van de Michel Geysemansstraat met de Mouterij als dat met de N1, problemen opleveren met de doorstroming én de verkeersveiligheid. En dat zonder dat er enige meerwaarde gecreëerd wordt voor Waarloos zelf. Waarloos zou enkel de lasten dragen, zonder van de lusten te kunnen genieten.”

Schepen van Omgeving, Karel Van Elshocht (Open Vld): “De inplanting is trouwens niet enkel op mobiliteitsvlak ongewenst, maar ook omwille van de nabije bewoning. KMO-zones die niet grenzen aan woongebied zijn beter geschikt voor dergelijke activiteiten. Het tanken van LNG veroorzaakt immers veel meer lawaai dan een gewone tankbeurt. En we willen ook vermijden dat bewoners zich onveilig voelen in hun eigen woning, door de aanwezigheid van gigantische gastanks in hun tuin.”

Moest de Bestendige Deputatie toch besluiten om een vergunning af te leveren, vraagt het schepencollege om het aantal tankende vrachtwagens te beperken tot maximaal 40 per dag en dat gekoppeld aan een registratiesysteem. Daarnaast vragen ze ook dat er niet getankt mag worden tussen 22u en 6u, om de omwonenden een degelijke nachtrust te gunnen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is