Heraanleg Stationsplein is prioriteit

Onze kandidaten op het stationsplein

Dagelijks nemen honderden pendelaars de trein in het station Kontich-Lint en parkeren hun wagens op de te smalle parkeerplaatsen van het Stationsplein, of zetten ze hun fiets op de verouderde fietsenstalling. Ook het uitzicht van het Stationsplein is al jaren een doorn in het oog van de omwonenden.

Tijdens deze legislatuur werd al een eerste stap gezet naar de opwaardering van het plein. “Een ontwerper werd aangesteld om een nieuwe invulling uit te tekenen, maar hij mag niet vergeten dat het plein een belangrijke parkingfunctie heeft. De werken zullen in het begin van volgende legislatuur aanvangen” aldus Willem Wevers, schepen van openbare werken.

Op het plein wordt meer ruimte voorzien voor groen en de fietsenstallingen komen ondergronds. Ook de haalbaarheid van een toegankelijke tunnel voor fietsers en mindervaliden onder de sporen wordt onderzocht. Zo zouden de twee fietsostrades verbonden kunnen worden. Uiteraard blijft parkeren mogelijk op het plein. In de omliggende straten zal er ook een parkeerbeleid komen om de druk daar te verminderen.

Voor buurtbewoner en N-VA lijstkandidaat John Michel kunnen de werken niet snel genoeg beginnen. “Het is niet echt uitnodigend om elke dag over dit mistroostige betonnen plein te kijken. Meer groen zal de buurt heel wat gezelliger maken.” Andere lijstkandidaten uit Kontich Kazerne scharen zich ook mee achter dit project voor de volgende legislatuur, waaronder Tom De Herdt en Veerle Vandenbulcke.

Uit een bevraging van de gebruikers van de fietsostrade blijkt het Stationsplein in Kontich een zwart punt te zijn. “De mogelijkheid van een ondergrondse fietsparking en een tunnel voor de fietsostrade, die in het huidige ontwerp zijn opgenomen, zou een hele sprong voorwaarts zijn voor de verkeersveiligheid op het plein” vult Cedric Janssen, N-VA lijstkandidaat en begaan met verkeersveiligheid, nog aan. “De honderden fietsers die hier dagelijks passeren zullen dit, na de heraanleg, op een veilige manier kunnen doen, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer!”

Ook de Ooststatiestraat, het stuk van het Stationsplein tot aan de Kauwlei, wordt onder handen genomen. Hier komt een fietspad aan beide kanten van de straat, alsook de voetpaden worden heraangelegd. Die plannen zijn voor de zomervakantie klaar en de werken vatten in principe eind dit jaar nog aan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is