Gemeente onderhandelt met burgers om grond af te staan

Op 20 januari 2016, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur, Milieu en Energie, Ruimtelijke ordening, Veiligheid

Gezocht: grond voor wachtbekkens

Kontich wil de gevolgen van wateroverlast zoals eind vorige week zoveel mogelijk beperken. De gemeente wil een noodplan uitwerken en gaat onderhandelen met burgers om gronden af te staan voor een wachtbekken. "Het is heel moeilijk om beschikbare en betaalbare grond te vinden om waterbekkens te bouwen", zegt schepen van Milieu Wim Annaert (Sander).

Een deel van de Sint-Ritawijk, de Pauwhoevestraat en het fanfarelokaal in Waarloos liepen vrijdag tot 30 centimeter onder water. Een tiental gezinnen kreeg water in hun huizen. Met man en macht werden zandzakjes aangevoerd. Negen werklieden werden opgevorderd en zelfs schepen Willem Wevers (N-VA) sprong mee in de bres. "Door de geweldige inzet van deze mensen hebben we zoveel mogelijk stallen en dieren kunnen vrijwaren", aldus de burgemeester. Onder leiding van de noodambtenaar gaan alle betrokken actoren, zoals brandweer, civiele bescherming, politie en overheden samen zitten om een noodplan uit te werken. "Hoewel wij rampen met dergelijke omvang niet volledig kunnen voorkomen. Met het noodplan willen wij zo goed mogelijk voorbereid zijn om de schade tot het minimum te beperken", zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA).

 

E19

Volgens ex-schepen Jef Plasmans (CD&V), die zelf in het getroffen gebied woont, heeft het gemeentebestuur (N-VA, Sander) nagelaten de beek te onderhouden die in 2006 naast de E19 werd gegraven door de toenmalige meerheid (CD&V, Open Vld). Daarnaast heeft het gemeentebestuur geen enkele inspanning gedaan om de plannen van een waterbekken in de Sint-Ritawijk door de overheid te laten uitvoeren. "De plannen waren zo goed als klaar. Daar de grond eigendom is van het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) moest het AWV de plannen uitvoeren. Maar blijkbaar kwam er niet genoeg druk vanuit het Kontichse gemeentebestuur", zegt Jef Plasmans. Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) geeft toe dat de beek niet werd onderhouden. "Maar door de grachten dieper te maken, mogen we het probleem niet verplaatsen. Het aanleggen van een waterbekken is geen eenvoudige opdracht. Het is wel positief dat de gouverneur mee achter het initiatief staat", zegt de burgemeester. Het voorstel van raadslid Wim Claes (Open Vld) om een gemeenteraadscommissie op te richten werd niet weerhouden. "Het is voldoende geweten waar de problemen zich situeren. Met een klik kan je ze vinden op het internet. Het is heel moeilijk om beschikbare en betaalbare grond te vinden om waterbekkens te bouwen. Een eigenaar aan het Broekbos vraagt voor zijn landbouwgrond maar liefst 100 euro per vierkante meter", zegt schepen van Milieu Wim Annaert (Sander), die ook nog met andere eigenaars onderhandelt. De burgemeester geeft aan de getroffen gezinnen de raad om zo snel mogelijk aangifte te doen bij hun verzekering, als dat nog niet gebeurd mocht zijn.

MARC CEULEMANS - HLN KONTICH

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is