VOS Hulde Vlaamse Voormannen

Op 23 oktober 2022

De twee Vlaamse oud-strijders uit WO1, Jules Torfs en Aloïs Valgaeren en waarvan de Heldehuldezerken zich in Lint bevinden, woonden in Kontich-Kazerne. Zij waren bij leven lid van het toenmalige V.O.S. Het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders van Kontich.

Zij werden bij aanvang afzonderlijk begraven op het oude kerkhof van Lint.

Later, toen er buiten de dorpskern van Lint een nieuwe begraafplaats ontstond, zijn zij naast elkaar herbegraven op het gedeelde herdenkingspark voor alle oud-strijders, gesneuvelden en weerstanders van de Wereldoorlogen uit de gemeente Lint.

De beide bijzondere zerken bleken uit het collectief geheugen van de Kontichnaren verdwenen en werden door de erfgoedcel van VOS-Vlaamse Vredesvereniging, na een lange zoektocht teruggevonden. De oudste zerk, die van Jules Torfs, dateert uit 1928. Alle belettering was daarop verdwenen en de nakomelingen waren het bestaan daarvan in Lint vergeten.

Jules Torfs was in de twintiger jaren van de vorige eeuw bestuurslid en logistiek verantwoordelijke van het Verbond der Oud-strijders van Kontich. Hij werkte bij de spoorweg. De man werd gegrepen door een trein in Hove en overleed ter plaatse. Hij werd 42j. en liet een vrouw en jonge zes kinderen na.

De tweede Heldenhuldezerk is van Dhr. Valgaeren. Hij was van de Vlaamse oud-strijdersbond in Kontich, tot kort voor zijn overlijden in 1942, voorzitter. Deze zerk werd nog sporadisch onderhouden door de nakomelingen. Met de medewerking van onze gemeentelijke dienst Burgerzaken werd het ons mogelijk om contact te maken met de beide families. Geen van hen verbleef nog in onze gemeente.  

De VOS-VVV van Kontich-Waarloos heeft, in samenwerking met onze Erfgoedcel, vooral de Heldenhuldezerk van wijlen de heer Torfs volledig gerestaureerd en de zerk van de heer Valgaeren een grondige poetsbeurt gegeven. De plechtige her-inhuldiging van de beide zerken had onder grote belangstelling plaats op zondag 23 oktober 2022.

De plechtigheid stond ook in het teken van ‘Nooit Meer Oorlog’ en was als zodanig ook een Vredesmanifestatie!

Marc Vincké
Voorzitter Vos-VVV-Kontich-Waarloos

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is