Streekvereniging Zuidrand vliegt er in met tal van plannen

Op 20 februari 2018, over deze onderwerpen: Adviesraden, Cultuur, Gemeentebestuur, Middenstand, Ondernemen, Patrimonium

De Streekvereniging Zuidrand is officieel van start gegaan. In het oude gemeentehuis van Kontich, vanaf nu het kantoor van de vereniging, werden de medewerkers voorgesteld.

In de Streekvereniging Zuidrand werken de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel nauw samen met de provincie Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap om de regio in de kijker te zetten. Hierbij komen alle mogelijke facetten zoals onroerend erfgoed, natuur, cultuur, toerisme, horeca, landbouw en recreatie aan bod.

De Streekvereniging werd vorig jaar opgericht, maar nu was het tijd om de eerste jaargang voor te stellen met concrete activiteiten en plannen. De zes nieuwe medewerkers mochten dit voor hun rekening nemen.

“Op 2 maart stellen we ons project Burgers en Boeren voor. Hiermee willen we belevingsactiviteiten opzetten op tien landbouwbedrijven in onze streek. In juni volgt dan de voorstelling van een nieuwe wandelkaart”, geeft Sabine Caremans aan. Zij zal zich voornamelijk focussen op de open ruimte.

Mysterieuze app

Een nieuwigheid om de zuidrand van Antwerpen te ontdekken, wordt de wandelapp. “Die lanceren we deels op 31 maart in Kontich en verder op 15 april in Edegem en Aartselaar. In de app staan vier wandelingen die we hebben opgebouwd rond een mysterie. Gezinnen met kinderen kunnen deze wandelingen doen en onderweg het mysterie ontdekken in combinatie met de omgeving. Tijdens de zomermaanden willen we de evenementen van de deelnemende gemeenten in de verf zetten via onze sociale mediakanalen die actiever zullen worden. In december richten we ons op de streekproductenmand die we verder zullen uitbreiden met nieuwe partners”, licht Anke Spans toe. Zij zal instaan voor toerisme, recreatie en communicatie.

Volgens Lotte Meuleman, verantwoordelijke voor natuur en landschap, krijgen in oktober de trage wegen en de speelweefsels in de gemeenten extra aandacht. Terwijl in maart de bedrijfsleiders worden uitgenodigd om te praten over vergroening in de bedrijven.

Tijdens Erfgoeddag wordt het oude gemeentehuis van Kontich, dat in de toekomst wordt gerenoveerd, ingericht als een streekcafé. De bezoekers mogen dan recepten aanreiken. Tijdens de Week van de Smaak zullen chefs uit de regio er mee aan de slag gaan.

“In mei voorzien we nog in activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog en het is dit jaar ook de 150ste verjaardag van Lieven Gevaert. In dit opzicht plannen we de uitgave van een publicatie met interviews van oud-werknemers van bij Agfa-Gevaert", vult Michelle Segers, verantwoordelijke cultureel en bouwkundig erfgoed, aan.

Samen met Leen Cannaerts, verantwoordelijke voor onroerend erfgoed, en extern historicus Patrick Van den Nieuwenhof vormen zij het nieuwe team van de Streekvereniging Zuidrand. Om de ploeg te vervolledigen, komt er nog een verantwoordelijke voor landbouw en een coördinator bij.

(Filip Spoelders, Het Nieuwsblad)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is