Pastorie wordt niet verkocht

Op 17 december 2015, over deze onderwerpen: Patrimonium

Goed nieuws voor de verenigingen die gebruikmaken van de pastorie. Schepen voor Patrimonium Bart Seldeslachts (N-VA) bevestigt dat de pastorie niet zal worden verkocht.

Marleen Ceuppens, voorzitter van het Parochieteam, reageert opgelucht. "Het voornemen van het gemeentebestuur om de activiteiten van de verenigingen te laten doorgaan in het oud-gemeentehuis, was onrealistisch. Het gebouw is daarvoor totaal ongeschikt. Bovendien is een deel van het gemeentehuis nog bewoond", zegt Ceuppens.

Het schepencollege wilde de pastorie om budgettaire redenen verkopen. Toen het bericht in 2013 bekendraakte, reageerde Waarloos geschokt. Een delegatie van de verenigingen stapte naar de gemeenteraad en overhandigde een petitielijst met meer dan zevenhonderd handtekeningen. "Onze financiële situatie is na drie jaar positief gewijzigd. Dat laat ons toe om de pastorie niet te verkopen. Het ziet ernaar uit dat ons streefcijfer voor de schuldafbouw van 25 procent op het einde van de legislatuur haalbaar is. Wij weten dat de pastorie veel wordt gebruikt. Wij zijn er nog niet toe gekomen om een nieuwe bestemming aan het gemeentehuis van Waarloos te geven. Onze prioriteiten liggen momenteel bij de restauratie van de kerk in Kontich en Waarloos", legt schepen Seldeslachts uit.
 

Geschiedenis

"Dat de pastorie eruit ziet als een burgerhuis, heeft te maken met de geschiedenis uit de jaren zeventig", weet Ceuppens. "De echte pastorie stond toen op de plaats waar nu het basketpleintje is, in de Beekboshoek. Door verval werd het gebouw afgebroken. Doordat de verenigingen dakloos werden, kocht het gemeentebestuur de oude melkerij aan het Berkenbos en bouwde daar het huidige Berkenhof. Maar dat volstond niet om alle verenigingen onderdak te geven. Vandaar dat er een burgerhuis werd gekocht", herinnert Marleen zich. De pastorie is ingericht met een ruime zaal, vergaderlokalen, een kleine keuken, een slaapgelegenheid voor de pastoor en een tuin. De bovenverdieping van het gebouw wordt verhuurd. 

Het Laatste Nieuws Kontich 17/12/2015 - CML
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is