Hervorming sociale toelagesysteem in Kontich

Op 18 oktober 2022

Het OCMW van Kontich is reeds jaren gekend voor zijn zeer warm en sterk sociaal beleid, niettemin kende onze maatschappij de voorbije jaren heel wat evoluties en nieuwe maatschappelijke tendensen. Hierdoor werden de huidige toelagen achterhaald en verouderd, toelagen zoals de TV- en telefoontoelage, gratis huisvuilzakken, medico-pedagogische premie.

Het doel van de maatschappelijke dienstverlening is om iedereen toe te laten een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Menswaardigheid vertaalt zich in voeding, kleding, huisvesting, toegang hebben tot gezondheidszorg e.d. Als iemand door moeilijkheden niet meer zou beschikken over de nodige middelen om dat te doen, dan is het OCMW er om te helpen!

“Niet alle sociale rechten worden voldoende uitgeput om uiteenlopende redenen” legt schepen van Welzijn (Vanbaeden Cindy) uit, “ Bij het uitwerken van een nieuw kader was het dan ook onze absolute ambitie om in te zetten op nieuwe noden- en behoeften én met het oog op een kwaliteitsvolle, laagdrempelige en objectieve toekenningsprocedure.”

 

Om armoede te meten en het armoedebestrijdingsbeleid in onze gemeente te verhogen kiezen we er als OCMW voor om vanaf januari 2023 te gaan werken met referentiebudgetten. Dit is een geobjectiveerd systeem met weerspiegeling van de minimale kosten die mensen moeten maken om menswaardig te kunnen leven, gebaseerd op de effectieve prijzen en afgestemd op verschillende gezinstypes en leef- en woonsituaties. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen eigenaars, huurders op sociale woonmaatschappij of huren op privémarkt.

“Met deze hervorming wensen de leden van het BCSD te kiezen voor een uniformer en transparanter systeem, voor ALLE cliënten!” verduidelijkt de schepen van Welzijn. “ Door de behoeftigheid op een eenvoudige en wetenschappelijk onderbouwde manier vast te stellen kunnen we het aanbod maatschappelijke hulp daarop veel beter afstemmen. Het principe willen we dan ook graag doortrekken naar de besluiten van het bijzonder comité van de sociale dienst (BCSD).

In een eerste fase zullen we de methodieken van dit nieuwe system toepassen op onze gekende OCMW-clienten, maar op langere termijn is het onze doelstelling om dit ook toegangkelijk te maken voor het bredere publiek. We zullen hiervoor ook nauw samenwerken met het zorgloket en proactief inzetten via betere infoverstrekking via de website.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is