Gemeenteraad geeft groen licht voor het plaatsen van veiligheidscamera’s

De politiezone Hekla kreeg van de gemeenteraad de toestemming om tijdelijk vaste en mobiele camera’s te gebruiken op het grondgebied van Kontich en Waarloos.

De politie wenst zichtbare en niet-zichtbare camera’s met ANPR-technologie (nummerplaatherkenning) te kunnen inzetten op elke plaats die niet door een omsluiting is afgebakend en vrij toegankelijk is voor het publiek, waaronder de openbare wegen waarvoor de overheid bevoegd is.

Verder wil de politie mobiele camera’s inzetten voor de handhaving en het herstel van de openbare orde. Onder meer voor het opsporen van voertuigen of personen waartegen maatregelen dienen genomen te worden. Het beheer van massabijeenkomsten, de beveiliging van een politiegebouw en bij het uitvoeren van politieoperaties voor de veiligheid van eigen personeel.

Tijdelijke en vaste camera’s kunnen ook gebruikt worden bij het verstoren van de openbare orde, het voorkomen en registeren van strafbare feiten, en voor de openbare ordehandhaving bij voetbalwedstrijden, manifestaties en rampen.

“Dat Dorpslijst Sander zich als bestuurspartij onthouden heeft bij deze beslissing is bizar, meent burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA).

“Wij willen de toelating geven maar niet ongelimiteerd. We vragen een jaarlijkse evaluatie waarbij de politie over haar cameragebruik rapporteert en waarna de toelating, eventueel aangepast, kan worden verlengd”, klinkt het bij Dorpslijst Sander.

“De politie zijn onze veiligheidsspecialisten bij uitstek. Jammer dat Sander die niet vertrouwt. Natuurlijk is er een evaluatie. Die gebeurt nu twee keer per jaar door de politieraad waar schepen Joost Fillet (Dorpslijst Sander) lid van is. Bovendien heeft Sander de aankopen van de toestellen in de gemeente- en politieraad mee goedgekeurd” reageert burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) vol onbegrip.

(HLN Kontich, Marc Ceulemans)

Aanvullende reactie van Bert Cauwenberg (voorzitter N-VA Kontich-Waarloos):

Ik betreur dat Dorpslijst Sander en met name dhr. Joost Fillet al in oppositiemodus staat. Dit is weinig constructief en respectvol naar de huidige meerderheid toe, die zes jaar lang goed en positief werk verricht heeft. Het is ook nadelig voor het bestuur van onze gemeente.

Blijkbaar willen zij eerder gemaakte afspraken over dit dossier nu plots niet meer nakomen. Het is uiteraard hun democratisch recht om anders te stemmen op de gemeenteraad, maar het toont wel aan hoe groot de verschillen in visie tussen de huidige coalitiepartners geworden is. In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober toe, weigerde Dorpslijst Sander elk overleg aangaande de inhoudelijke knelpunten die er overduidelijk waren in de beide verkiezingsprogramma's. Op die manier maakten zij duidelijk dat verder besturen moeilijk tot onmogelijk zou worden.

Het water werd gewoon te diep tussen de twee coalitiepartners, zoals de stemming op de gemeenteraad van november pijnlijk duidelijk maakt. N-VA Kontich-Waarloos hoopt uiteraard dat Dorpslijst Sander zich, vanuit de oppositie, wel degelijk nog positief en constructief zal blijven inzetten voor het bestuur van de gemeente. Alvast veel respectvolle groeten, en gemeende dankbaarheid, voor de goede samenwerking in het schepencollege en de meerderheidsfractie tijdens de afgelopen jaren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is