'De Ploeg' ontoegankelijk verklaard

Op 11 december 2020, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeentebestuur, Jeugd, Patrimonium, Ruimtelijke ordening, Sport, Verkiezingen 2018

Met een burgemeestersbesluit van 10 december jl. werd het gekende pand ‘De Ploeg’, gelegen aan het Sint-Jansplein, ontoegankelijk verklaard.
De burgemeester zag zich genoodzaakt deze beslissing te nemen op basis van de negatieve verslagen die zowel een technisch ingenieursbureau als de brandweer hem bezorgden.  “In het verslag van het aangestelde ingenieursbureau adviseert men op basis van de vele structurele gebreken letterlijk de afbraak van het gebouw, terwijl de brandweer ons vanuit veiligheidsoogpunt adviseerde om het gebouw niet meer te laten betreden”, aldus Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA).

In 2017 werd het aanpalende huis naast de ‘De Ploeg’ nog aangekocht zodat het pand opnieuw één geheel zou vormen. Sindsdien werd door de gemeentediensten gebrainstormd over een nieuwe invulling van het pand, maar zonder resultaat. Ook een oproep om met de privésector samen te werken, leidde omwille van de bouwvallige staat van het gebouw niet tot het verhoopte resultaat.

‘De Ploeg’ werd opgericht in 1650 en is daarmee een van de oudste panden van Kontich. Alvorens het omgetoverd werd tot café, deed het gebouw al dienst als pastorie en rijkswachtkazerne. “Het gebouw kent een rijke geschiedenis en we hadden gehoopt om van dit gebouw een eyecatcher te kunnen maken op een vernieuwd en groener Sint-Jansplein. De kans dat dit binnen de huidige vorm én met een aanvaardbaar budget nog kan lukken, lijkt op basis van deze negatieve verslagen behoorlijk klein geworden te zijn”, aldus de Kontichse Burgemeester. Naast een quasi volledige (en dus dure) heropbouw van het pand, behoort ook de afbraak tot de mogelijkheden waarbij de vrijgekomen ruimte  toegevoegd wordt aan het Sint-Jansplein.

Door de sluiting van ‘De Ploeg’ verliest basketbalclub Kontich Wolves haar uitvalsbasis. Schepen van Sport Luc Abrams (Open Vld) bekijkt eerstdaags met hen hoe aan hun noden tegemoet gekomen kan worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is