Motie werkt als splijtzwam

Op 24 november 2013

Eind oktober kreeg het gemeentebestuur de melding van de Federale Overheidsdienst Financiën dat de gemeente 858.000 euro minder aanvullende personenbelasting zal ontvangen in 2013. "Mijn collega's van naburige gemeenten zitten in hetzelfde schuitje," zegt schepen van Financiën Pieter Defoort (N-VA). "Wij moeten een begroting opstellen die tot op de euro nauwkeurig is, maar als je dan 858.000 euro minder ontvangt, klopt de rekening niet meer. Door een deel van de belastinginkomsten niet tijdig door te storten aan de gemeenten, probeert de overheid haar staatsschuld te beheersen."

Uit protest tegen deze gang van zaken legde het gemeentebestuur een motie tegen de federale regering ter stemming voor. "Mogen wij vragen dat de leden van de oppositie stemmen in het belang van de gemeente, niet in het belang van de regering." Deze opmerking schoot bij sommige raadsleden in het verkeerde keelgat. "Dit is ongehoord. U vraagt mij om tegen een regering te stemmen, waar mijn partij deel van uitmaakt," reageerde Wim Claes (Open Vld) fel. Ook voormalig burgemeester Luc Blommaerts (CD&V) vond dat het bestuur de grenzen van het fatsoen hiermee overschreed. "Bovendien is deze motie vrijblijvend. U zou beter reageren via de Vereniging voor Steden en Gemeenten. Vergeet niet dat dit geen besparingsmaatregel is. De gemeente krijgt dit geld wel degelijk, maar het zal in 2014 zijn."

Defoort ontkende niet dat het om een symbolische actie ging, maar drong toch op de stemming aan. "In de motie verzoeken wij de federale regering ook om een stabiel voorschottensysteem op poten te zetten ter vervanging van het achteraf doorstorten van de aanvullende personenbelasting." Eerste schepen Joost Fillet (Sander) beklemtoonde dat de federale overheid haar verplichtingen niet nakomt. "Het contract met de staat voorziet dat zij onze personenbelasting innen en tijdig doorstorten. Dat gebeurt nu niet."

Alleen Vlaams Belang steunde de motie. "Wij vinden het ongehoord dat het gemeentebestuur een lening moet aangaan, omdat de federale regering geld achterhoudt."

Nadat de stemming afgerond was, drukte schepen Bart Seldeslachts (N-VA) nogmaals zijn ongenoegen uit over degenen die niet in het belang van de gemeente hadden gestemd. Dit zorgde voor tumult, zowel bij de raadsleden als bij het publiek in de zaal. Voorzitter Marleen Van den Eynde (N-VA) moest de zaal tot de orde roepen.

De tekst van de bewuste motie luidde: "De gemeenteraad drukt haar onvrede uit over deze maatregel [het doorstorten van de personenbelasting verschuiven naar 2014] en vraagt de federale regering om deze maatregel terug te schroeven."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is